Ostebollen er sådan en ret luftig, lidt stor bolle med smeltet ost på toppen. Jeg har prøvet at efterleve denne bolle, bare som hjemmebag.
Det er altid en udfordring at skulle bage lette og luftige ting, når man normalt bager mere kompakt brød, med en sej skorpe osv. Jeg synes selv denne opskrift kommer tæt på industriproduktet, så den er rimelig let og luftig, men stadig bevarer nogle af de gode ting ved ordentlig hjemmebag. Et eksempel er, at man faktisk kan trykke denne bolle sammen og så går den tilbage til udgangspunktet. Dette er rimelig svært ved industribrød.
Denne opskrift er lavet på en maskine og der bliver 8-12 boller ud af den, alt efter hvor store man laver dem. Der er også brugt fordej, hvilket hjælper med smag og hævning. Kan man ikke nå at lave fordej, kan den udelades. Man får så lidt ringere brød, men det er ikke altid man lige har tid til at lave ting som fordej.
Fordej – laves dagen før
- 150 g vand
- 5 g gær
- 150 g groft hvedemel
- Det hele blandes sammen med hånden, eller en ske i en lille skål
- Dæk den til og lad den stå på køkkenbordet til dagen efter
Dej
- 250 g varmt vand – 2,5 dl
- 250 g mælk – 2,5 dl
- 25 g gær
- 2 æg
- 15 g salt
- 50 g sukker
- 450 g groft hvedemel
- 650 g hvedemel
- 100 g fordej
- 50 g smør – tilsættes senere
- Ost – revet og nok til bollerne og ens smag – en lidt kraftig ost er bedst
Fremgangsmåde
- Bland vand og mælk og mærk om det er for varmt – skal være lunkent
- Rør gæren ud i væsken
- Tilsæt æg
- Mål alt mel, salt og sukker af og bland det sammen – tilsæt det skålen med de våde ting
- Tilsæt fordej
- Rør det sammen i 2 min på lav hastighed
- Rør det sammen i 4 min på mellem hastighed
- Skær smørret ud i små firkanter og tilsæt det
- Rør det i 6 min på mellem til høj hastighed
- Hæld det over i en større skål og dæk til med et fugtigt viskestykke
- Lad det have en time på køkkenbordet, eller sæt det ind i ovnen og tænd lampen – ikke andet
- Hæld det ud på køkkenbordet, som skal være let drysset med mel
- Fold dejen nogle gange og mas den ud til en form for firkant eller rektangel
- Skær ”en skive” dej ud og rul den til en ensartet pølse
- Skær boller ud af skiven og stram hver bolle op
- Mas bollen relativ flad og tryk ned ude langs kanten, så du ender med en ret flad bolle der er højere på midten
- Sæt dem til at hæve en time med et fugtigt klæde over
- Varm ovnen op til 215 grader
- Fordel så meget revet ost over man synes, men der skal et rimeligt lag på for at det smager igennem
- Bag dem i 15 minutter
- Køl dem af på en rist
Husk du kan følge med eller skrive kommentarer på min facebookside. Denne opskrift kom faktisk fordi der var en som spurgte om jeg ikke havde en opskrift på osteboller. Det havde jeg ikke, men så kan man jo prøve sig frem 🙂