Norsk hyttebrød med chiafrø

Norsk hyttebrød med chiafrø er en opskrift jeg har fundet hos DR, hvor den var med i den store bagedyst i 2016. Norsk hyttebrød med chiafrø er i min verden et søndagsbrød, da der er smør og sukker i dejen, men det smager nu godt.

Norsk hyttebrød med chiafrø
Norsk hyttebrød med chiafrø

Jeg har tilpasset opskriften en smule, så der bl.a. er mindre gær, længere hævetid, spelt mel, smørret tilsat senere og så har jeg valgt at flette brødet anderledes end i opskriften. Til sidst har jeg penslet med mælk, skruet ned for temperaturen i ovnen og op for tiden. Den originale opskrift er her.

Der bliver 1 brød ud af denne opskrift og dejen laves bedst på en røremaskine.

Dej

  • 100 g vand – 1 dl
  • 50 g chia frø
  • 350 g mælk – 3,5 dl – lunkent
  • 25 g gær
  • 100 g mørk sirup 1 – dl
  • 125 g fuldkorns hvedemel
  • 250 g spelt mel
  • 200 g hvedemel
  • 10 g salt
  • 25 g smør – smeltet

Fremgangsmåde

  1. Hæld vand i en lille skål og tilsæt chiafrø – rør rundt og lad dem trække mens det andet bliver målt af
  2. Bland mælk og gær og hæld det i skålen til røremaskinen
  3. Tilsæt sirup
  4. Tilsæt vand og chiafrø
  5. Tilsæt melet og salt
  6. Rør det sammen i 1 min ved lav hastighed
  7. Rør det i 5 min på mellem til høj hastighed – til lige før dejen slipper siderne og samler sig om krogen
  8. Tilsæt det smeltede smør
  9. Rør ved langsom hastighed til smørret er nogenlunde indarbejdet og søt den så på fuld hastighed i 1-2 minutter – burde gøre at dejen slipper siderne og samler sig om krogen
  10. Sæt dejen til hævning i 1,5 timer
  11. Alt efter størrelsen af røreskålen, skal dejen evt over i en større skål/bøtte, så den har plads til at hæve

Chia frøene trækker en del væske, så det er vigtigt at røre dem ud i vandet, så de kan nå at trække i 5 min, da de ellers vil lægge sig i en bunke og så er det kun de nederste som er dækket af vand.

I denne opskrift har jeg valgt at flette brødet, men det er også muligt bare at lave et alm brød, eller lave nogle boller ud af dejen. Jeg har valgt at flette med 4 dejpølser og derudover at lave to fletninger, så den ene ligger oven på den anden. Jeg har lavet et par forsøg med dette brød, bl.a. for at ramme den rigtige størrelse. Billederne hvor der flettes viser nogle rimelig tynde dejpølser og jeg synes det bliver et bedre brød hvis de er tykkere.

  1. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og fold den et par gange ind over sig selv
  2. Del dejen i 2 delen, hvor den ene er dobbelt så stor som den anden.
  3. Dejen burde veje omkring 1.200 g og skal derfor deles i en på 800 g og en på 400 g
  4. Del hver af de to dejklumper i 4 lige store dele, altså ca 200 g for de store og ca 100 g for de små
  5. Rul de 8 dejklumper ud til pølser. De store skal være en smule længere end de små og de skal være 30-40 cm lange, alt efter hvor stort et brød man vil have.
  6. Det er væsentligt at man ikke får dem rullet ud for tyndt og for langt, så hellere nogle kortere tykke pølser end omvendt

Denne måde at flette på har jeg fra en bagebog, som jeg har taget et billede af herunder.

Norsk hyttebrød med chiafrø
Vejledning til flet – I min optik bør man lave A-B-C og starte forfra med A

Princippet er, at man lægger de 4 dejpølser op i et omvendt V, med 2 til den ene side og 2 til den anden side. Fra venstre mod højre får de numre 1-2 og 3-4:

Norsk hyttebrød med chiafrø
Klar til at blive flettet
  1. Læg de 4 ender i toppen ind under hinanden
  2. Læg nr 4 hen over nr 3, så den ligger ved siden af nr 2. De ligger nu 1-2-4 og 3
  3. Løft nr 2, og tag nr 1 ind under den og læg hen over nr 4 og ved siden af nr 3 – De ligger nu 2-4 og 1-3
  4. De ligger nu igen 2 og 2 i et omvendt V – så kald dem igen 1-2 og 3-4 og gentag indtil at al dej er flettet
  5. Afslut med at folde stumperne ind under hinanden
Norsk hyttebrød med chiafrø
Husk at sikre enderne
Norsk hyttebrød med chiafrø
Vær opmærksom på ikke at trække for meget i dejen mens den flettes

Det største flettede brød, lægges på en bageplade med bagepapir og det lille brød, lægges oven på.

Norsk hyttebrød med chiafrø
Nederste lag flettet
Norsk hyttebrød med chiafrø
De to brød er flettet og klar til anden hævning
  1. Lad dem hæve i 1,5 time på køkkenbordet
  2. Pensl brødet med mælk
  3. Bag brødet i ca 35 min ved 190 grader
  4. Køl det af på en rist

Brødet bliver relativt mørkt, så man er klar over det. Man skal passe på med at rulle dejpølserne for lange og tynde, for selvom det som sådan bare giver et større brød, så har den nederste del mere svært ved at holde den øverste og man kan risikere at det øverste brød glider nedad. De to brød ender med at være et brød når der skæres, men de to fletninger giver et flottere resultat end bare at lave et alm brød, eller et enkelt flettet brød.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem her på siden, eller på min facebookside.

Norsk hyttebrød med chiafrø
Her er brødet penslet med æg og er mere mørkt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.