Hurtige durum boller

Hurtige durum boller er som navnet angiver, en relativt hurtig opskrift, men resultatet er ret godt. Det er boller i sin mest klassiske form med kun vand, gær, mel og salt. Selvom de hedder hurtige durum boller, så er der mere manitoba mel i dem end durum mel, men det er durum melet som giver dem bid og struktur, så derfor hurtige durum boller. Manitoba mel giver noget hæve evne, da ren durum giver nogle ret kompakte boller.

Hurtige durum boller
Hurtige durum boller – Her er dobbelt portion

Det hurtige element ligger ikke i den tid der tager, men hvor meget man skal arbejde med dem. Denne dej laves om aftenen, koldhæver i køleskabet og bages næste dag. De kan også laves samme dag med 2 x 1,5 times hævning og lidt ekstra gær.

Der bliver ca 12-14 boller ud af denne opskrift og den er lavet på røremaskine.

Opskriften

  • 500 g (5 dl) koldt vand (lunkent hvis de ikke koldhæver)
  • 10 g gær (20 g hvis de ikke koldhæver)
  • 450 g manitoba mel
  • 250 g fin durum mel
  • 15 g salt

Fremgangsmåde

  1. Bland vand og gær og hæld det i en røremaskine
  2. Tilsæt mel og salt
  3. Ælt det sammen i 4 minutter på mellem hastighed
  4. Ælt dejen i yderligere 3-4 minutter på høj hastighed – til den samler sig om krogen og slipper siderne

Dejen ender med at blive glat og blank når den er rørt færdig. Durum mel er lidt længere om at optage væsken, så fortvivl ikke hvis dejen mens den bliver rørt ser meget lind ud og du er fristet til at tilsætte mere mel. De sidste 3-4 minutter kan godt være mere, hvis ikke dejen har samlet sig om krogen og slipper siderne inkl bunden af skålen. Når den gør det er dejen æltet færdig.

  1. Lad dejen natten over i en smurt bøtte i køleskabet (eller 1 ,5 time på køkkenbordet), hvorefter den hældes ud på et let meldrysset bord
  2. Fold dejen 3-4 gange, så den strammes op og ender med at blive en pølse. Husk at børste melet væk så der ikke foldes mel ind i dejen
  3. Del dejen i lige store stykker på 90-100 g
  4. Fold den og form den så den enten er rund eller firkantet/rektangel
Hurtige durum boller
Dejen efter første hævning, strammet op. Nu skal den formes til en pølse og bollerne skæres ud
Hurtige durum boller
Dejen er vejet af og en er formet til en bolle, klar til anden hævning
  1. Spray overfladen med vand, eller drys den med mel og dæk bollerne til
  2. Lad bollerne hæve i 1 time (eller 1,5 time, hvis den ikke er koldhævet)
  3. Varm ovnen op til 240 grader på varmluft
  4. Bag bollerne i ovnen på 240 grader i 5 minutter
  5. Sænk temperaturen til 210 grader og bag dem yderligere 8 min
  6. Køl af på en rist

Det er ikke strengt nødvendigt, at veje dejen af til 90 eller 100g pr boller, jeg synes bare det ser pænere ud når bollerne er ensartet. I praksis vejer jeg plus/minus 2 g for hver boller og det foregår ved at jeg skærer klumper af dejpølsen og lægger på vægten. Hvis der er for lidt, så kommer der nogle små dejklumper på og er der for meget, skærer jeg af. Jeg ender med en større klump og typisk 1-2 små klumper for hver bolle. Da dejen skal foldes og formes efterfølgende, bliver den ensartet alligevel.

Koldhævning giver en bedre smag til brødet og så skal man ikke være afhængig af dejen, så det kan kun anbefales.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem herunder, eller på min facebookside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.