Theboller

Thebollen er en klassisk bolle, som hverken er med fuldkorn eller kerner og slet ikke er sund, men den smager rigtig godt. I forhold til købe versionen er denne udgave mere kompakt, men stadig let og meget velsmagende.

Theboller
Theboller

Dejen til theboller kan laves dagen før, eller samme dag. De skal dog hæve 2-3 timer, så man skal i gang om formiddagen hvis der skal være friske boller til eftermiddagskaffen. Opskriften minder meget om fødselsdagsboller, eller andre boller hvor der både er smør og sukker i dejen. De er lavet på vand, men man får også en lækker dej ud af at bruge mælk i stedet for vandet.

Denne opskrift har jeg fundet i den nyeste bagebog fra Meyer, en bog jeg synes er forvirrende, da mange opskrifter bygger på andre opskrifter og derfor er der mange henvisninger til andre sider, eller generelle metoder. Jeg synes heller ikke at alle opskrifter er lige godt beskrevet, så jeg vil i denne opskrift give mit besyv med på hvad der skal gøres og lidt forklaring på hvad nogle ting i opskriften gør godt for.

Der blev 12 store boller ud af denne opskrift og jeg lavede den på en røremaskine. Jeg synes dog at theboller gerne må være store, men bare vær opmærksom på, at bollerne er velvoksne.

Opskrift

  • 300 g (3 dl) koldt vand
  • 35 g gær – mindre ved koldhævning
  • 1 æg
  • 625 g hvedemel
  • 65 g sukker
  • 10 g salt
  • 50 g smør – tilsættes senere

Dejen kan hæve med det samme, eller sættes i køleskabet til dagen efter. Hvis den koldhæves natten over, så brug 25 g gær i stedet.

Det kolde vand er fordi at dejen skal hæve op mod 3 timer – også selvom den skal bages med det samme og hvis vandet er lunkent som man normalt bruger i en opskrift, så går det for hurtigt med hævningen og dejen har brugt alt gær inden bollerne kommer i ovnen.

Fremgangsmåde

  1. Bland vand og rær, så gæren er helt rørt ud i vandet
  2. Rør ægget ud i vandet
  3. Bland mel, sukker og salt sammen og tilsæt det til vandet
  4. Rør dejen i 1 min på lav hastighed
  5. Rør dejen i 6 minutter på mellem hastighed
  6. Tilsæt smør
  7. Rør dejen i 7 min på mellem hastighed, eller til den er glat og blank og slipper siderne i skålen

Dejen skal nu hvile. Den kan hvile i en skål på køkkenbordet, eller i køleskabet. Skal man først bage dagen efter, hældes den i en smurt bøtte og stilles ind til dagen efter. Skal man bage med det samme fortsætter man herunder. Grunden til at man vil lade den hvile 1 time i køleskabet og ikke bare på køkkenbordet er, at en kold dej er lidt nemmere at arbejde med.

  1. Lad dejen hvile i 30 min på køkkenbordet, eller 1 time i køleskabet
  2. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord
  3. Fold dejen nogle gange ind over sig selv, men drej den en halv omgang for hver fold. Man kan normalt kun folde den 3-4 gange
  4. Mas dejen ud i et 3 cm tykt rektangel, ca 20 cm bredt. Dette kan også gøres mens man holder dejen oppe i luften. Det gør ikke noget det ikke er helt skarpe kanter
  5. Del dejen på en lange led, så man står med to pølser
  6. Arbejd med dem hver for sig og rul den ud til en ensartet pølse
  7. Skær dejen ud til den størrelse boller du ønsker
Theboller
Dejen inden opstramning

Ofte ville man på nuværende tidspunkt sætte bollerne over på en plade til sidste hævning, men man vinder en del ved at stramme dejen op først. Man kan gøre det på flere måder, hvor en af dem er at holde bollen på bordet og med en spartel skubbe dej ind under bollen, dreje den lidt og gentage. Det kræver lidt øvelse. Formålet er, at stramme overfladen op ved at blive ved med at skubbe dej ind under og op i bollen. Hvis man får taget og bliver ved længe nok, vil man se, at overflader til sidst sprækker. En anden måde som måske er lidt nemmere er, at gøre det med bollen i hånden, bare ved at bruge hænderne.

  1. Tag noget mel på hænderne og tag en bolle op i hænderne
  2. Luk pegefinger og tommelfinger (så de næsten rører hinanden), så noget af dejen er oppe og noget er nede
  3. Saml de to fingre noget mere og skub dej op nedefra
  4. Flyt bollen lidt nedad og gentag 5-8 gange
Theboller
Boller klar til hævning, efter opstramning

Man kan normalt se, at dejen bliver strukket når man skubber opad og sker der ikke noget, så holder man for løst. Dejen kan godt være lidt klistret, men så tager man lidt mel på den hånd som holder bollen. Man skal ikke dreje bollen rundt, da det er den samme overflade man ønsker at strække.

Theboller
Hævet, klar til bagning
  1. Sæt bollerne til hævning i 2-3 timer – tildækket
  2. Pensl dem med æg, eller mælk
  3. Bag dem ved varmluft på 200 grader i 12 minutter
  4. Læg dem på en rist og lad dem køle af

Du kan også følge med på min facebookside, skrive kommentarer eller stille spørgsmål om bagning. Jeg har varierende aktivitet på hvad jeg skriver der, men jeg plejer at lægge ting jeg bage op der inden de kommer på bloggen. Dog ikke som opskrifter, bare at jeg har bagt det.

Theboller
De færdige theboller

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.