Snobrød – luksus udgaven

Snobrød bages
Snobrød over bål

Snobrød hvor brødet faktisk smager af noget og smager godt! Der bliver af og til lavet bål her i huset og bagt snobrød. Udover at det tager meget længere tid at bage et brød over bål end man forventer, så har den opskrift der normalt er blevet brugt heller ikke været super spændende. Jo, ude ved bålet glider det da ned, men der er ofte dej i overskud, som jeg tit har bagt til brød – kedeligt.

Da der skulle laves bål igen besluttede jeg mig for at finde en anden opskrift, så brødet smagte af mere. Jeg tog 3 af mine bagebøger og begyndte at bladre. Udfordringen er, at de fleste deje er af den linde slags og det duer ikke når dejen skal kunne rulles rundt om en pind. Jeg fandt så en opskrift som slet og ret hedder: Olivenoliedej. Opskriften kan også bruges til at lave mindre brød, som både er luftige og velsmagende.

Bare fordi det er snobrød behøver man ikke at gå ned på kvaliteten, så denne opskrift indeholder også en fordej, eller et hævestykke som de kalder det i opskriften. Fordejen skal hvile natten over i køleskabet, men jeg lod den stå på køkkenbordet.

Fordej

 • 0,7 dl vand
 • 2 g gær
 • ½ tsk mælk
 • ¾ tsk ekstra jomfruolivenolie
 • 100 g hvedemel
 • 2,5 g salt

Det hele røres sammen på en røremaskine i 5 min og dejen kommes i en smurt beholder, som tildækkes med film, eller låg og står i køleskabet natten over.

Jeg laver ofte fordeje, så jeg valgte at ælte det i hånden til det havde en god konsistens (og det var altså mindre end 5 min) og så lod jeg det bare stå i skålen med et stykke køkkenrulle over på mit køkkenbord. Det med filmen er vist mest for at hindre, at der dannes skorpe på overfladen af dejen og for at holde på fugtigheden. Nu er dette ikke det endelige brød, men blot en fordej, så jeg tror også at min version virker

Snobrødsdej

 • 4 dl vand
 • 13 g gær
 • 0,2 dl olivenolie
 • 0,2 dl mælk
 • 600 g hvedemel
 • 15 g salt
 • Fordejen – tilsættes ikke med det samme

Det er bedst at lave dette på en røremaskine.

 1. Bland vand og gær
 2. Tilsæt olie og mælk
 3. Tilsæt mel og salt
 4. Rør i 2 minutter ved lav hastighed, så det hele bliver blandet og man undgår mel i hele køkkenet ved at starte på fuld kraft
 5. Sæt hastigheden op og ælt i 5 min mere
 6. Tilsæt fordejen
 7. Ælt det sammen på lav hastighed og derefter høj hastighed i endnu 5 min

Dejen skal ende med at slippe skålens kanter og være glat og blød. Det kan godt tage mindre end 5 min her til sidst, men også lidt længere. Det kommer bl.a. an på hastighed og kraft i røremaskinen. Jeg bruger selv en Kitchenaid og for mig er lav hastighed 2 og høj hastighed er 6. Maskinen går op til 10 i hastighed.

 1. Kom dejen i en smurt beholder og den skal hæve i 1,5 time på køkkenbordet
 2. Efter 30 min og 60 min, skal dejen vendes

Nu er dette snobrød og ikke søndagsbrød så jeg vil mene, at man kan bruge en lidt hurtigere måde at vende dejen på. Her kommer begge metoder, først den fra bagebogen.

 • Hæld dejen ud på et meldrysset bord og form til et rektangel med en tykkelse på 2,5 cm. Fold 1/3 af dejen ind over midten fra venstre side og fold 1/3 ind over den anden fra højre side.
 • Drej dejen en halv omgang og gentag de to foldninger, bare fra den anden side.
 • Læg dejen tilbage i bøtten og lade den hæve videre til næste foldning

Ideen ved at slå ned og folde er, at man opbygger spændstighed i dejen og får luft ind i den, så dejen burde hæve mere de næste 30 min efter foldning. Da jeg skulle bruge den til snobrød, gjorde jeg ikke så meget ud af foldningen, men hvis man planlægger at lave brød ud af dejen, kan ovenstående foldning anbefales. Min hurtigere metode er:

 • Stik hånden ned i bøtten i det ene hjørne
 • Tag fat i dejen og løft den ind over det andet dej.
 • Drej bøtten 90 grader og gentag.
 • Fortsæt til dejen ikke kan foldes mere uden at ryge tilbage, hvilket burde være under 2 omgange

Når dejen er hævet i 1,5 time, hældes den ud på et meldrysset bord. Til snobrød, lav en pølse af den og skær dejen ud til lidt store boller. Sæt bollerne til hævning igen (tildækket) indtil de er hævet godt op, eller bålet er klart. Skal de bruges til boller, kan de godt stå i 2 timer, eller sættes i køleskabet til næste dag.

snobrød
Snobrød klar til at blive bagt

Når man laver snobrød er der stort set altid dej i overskud, som man kan bage til brød eller boller. Fordelen ved denne dej er at bollerne rent faktisk smager godt.

snobrød, boller
Snobrød, nu som boller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.