Skonsur – tykke pandekager

Skonsur kommer fra Island og er nogle ret tykke pandekager. Skonsur kan spises som vi normalt spiser pandekager, altså med sukker eller syltetøj, men de kan også spises med pålæg, eller bare alene som en snack. Skonsur er nok lige på kanten af ”bagning”, men de smager altså godt.

Skonsur
Skonsur – Velbekommen

Jeg har boet nogle år i Island og lærte her at spise skonsur. Det er som sådan bare en tyk pandekage, men i modsætning til danske pandekager, så er der ikke ret meget sukker i dejen og derudover er der bagepulver i, for at de bliver mere luftige. Jeg spiste normalt skonsur som en snack, eller hvis jeg var på tur. Jeg kommer stadig til Island af og til og jeg har ikke været i Island hvis jeg ikke lige har fået en skonsur eller to.

Det er meget hurtigt at lave skonsur, bare 10 min til de første kommer på panden.

Jeg brugte en håndpisker til dejen og der bliver 6 skonsur ud af denne portion, men det kommer lidt an på størrelsen af panden.

Dej

 • 750 g (7,5 dl) mælk
 • 3 æg
 • 420 g mel
 • 3 Tsk bagepulver
 • 2 Spks sukker
 • 1 Tsk salt

Fremgangsmåde

 1. Bland alle ingredienser sammen
 2. Rør det sammen med en elpisker
 3. Varm en ikke for stor pande og kom lidt smør på
 4. Hæld ca 1 dl dej på panden
 5. Bag den til den er fin brun og vend den – 2-3 min på den ene side og 1 min på den anden side
Skonsur
Dejen er tyktflydende
Skonsur
Der skal en del dej på panden
Skonsur
Lige vendt

Jeg har kigget en del islandske hjemmesider igennem for at finde en opskrift jeg synes så lovende ud. Denne opskrift er ikke tilpasset, bortset fra at jeg kom flydende kardemomme i (en ting jeg køber i island), men de er ganske fine uden kardemomme. Hvis man vil øve sit islandske, eller se nogle andre billeder, så fandt jeg opskriften her.

Du kan også følge med på min facebook side, eller skrive kommentarer til skonsur der.

Skonsur
Skonsur

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.