Semolinabrød- bagt som grydebrød

Brød af semolina mel, koldhævet, fordej og så bagt i støbejerns gryde – et fantastisk godt brød.

semolinabrød, semolinamel, grydebrød
Semolinabrød bagt i støbejernsgryde

Da jeg var ved at bage semolinabrød i træform, synes jeg at jeg ville fortsætte, så jeg bagte et andet brød, men en lidt anderledes opskrift. Dejen blev så koldhævet i køleskabet og bagt i en støbejerns gryde.

Jeg havde lavet fordej til brødet i træformen og havde en rest tilbage, så den kom med i dette brød. Fordej er ganske nemt, bland bare mel og vand i samme forhold, tilsæt en smule gær, eller undlad gæren og lad den stå nogle flere dage. Det sidste er egentlig starten på en egentlig surdej, men hæld lidt gær i og du har en fordej dagen efter.

 • 7,5 dl koldt vand
 • 5 g gær
 • 50 g fordej
 • 600 g semolina mel
 • 400 g hvedemel
 • 22 g salt
 1. Bland fordej, vand og gær i en skål
 2. Tilsæt melet og rør det hele sammen i 2-3 minutter
 3. Lad dejen stå og hvile i 30 min
 4. Tilsæt saltet og ælt dejen i 5-8 min til den har en jævn konsistens
 5. Hæld dejen i en bøtte smurt med rapsolie og stil den i køleskabet natten over

I mit tilfælde fik den 18 timer i køleskabet, men det sker der ikke noget ved.

 1. Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå 1-2 timer på køkkenbordet
 2. Varm ovnen op til 260 grader med en støbejernsgryde inde i ovnen
 3. Tag gryden ud – pas på den er meget varm – tag låget af og hæld dejen ned i gryden
 4. Skær nogle kryds, eller streger i toppen af brødet – læg låget på
 5. Bag den i ovnen på 250 grader i 15 min
 6. Tag låget af og sænk temperaturen til 230 grader
 7. Bag i 30 min mere
 8. Tag brødet ud og lad det køle på en rist inden at der skæres i det

Her bliver det lidt besværligt, for støbejernsgryder er ikke samme størrelse osv og derfor er det svært at give præcise angivelser af hvornår brødet er færdigt. Når jeg har bagt i samlet 45 min (som ovenstående) plejer jeg at tage gryden ud af ovnen og hælde brødet ud, sætte et termometer i brødet og bare det færdigt, så længe det måtte skulle have, altså til temperaturen er 99 grader. Jeg plejer at sænke temperaturen til 210 grader for ikke der skal blive for mørkt på overfladen og ofte lægger jeg det med bunden opad også. Har man ikke et stege termometer, må man banke på det for at lytte til om det lyder hult og er færdigt.

semolinabrød, semolinamel, grydebrød
Semolinabrød bagt i gryde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.