Pizza

Hjemmelavet pizza smager bare godt indsatsen for at lave en god smagfuld dej er ikke specielt høj. Som alt andet godt brød er tiden en god faktor for at smagen udvikles og denne pizzaopskrift er en man starter på om formiddagen, hvis man vil spise dem om aftenen. Man kan også lave dejen aftenen før og lade dem koldhæve til næste aften, men der skal også være liv tilbage til at den kan blive luftig inde i ovnen, så gå efter de 6-12 timers koldhævning. Det oplagte billede herunder ville være den færdige pizza, men nu handler dette om at bage brød, så derfor bunden inden der skal fyld på. Der er et billedet af en færdig pizza til sidste i dette indlæg.

pizza
Pizza klar til at få fyld på

En anden god ting ved pizza er, at der er noget som de fleste børn kan lide og derfor er det ofte noget man kan være fælles om, da resultatet jo er pizza og ikke et kedeligt fuldkornsbrød med tranebær.

Denne dej er lavet på en røremaskine og der blev 4 pizzabunde ud af det.

  • 4 dl koldt vand
  • 6 g gær
  • 450 g hvedemel
  • 300 g ølandshvedemel
  • 0,5 dl surdej – tynd, som en biga
  • 20 g salt

Hvis ikke man ligger inde med surdej, kan den f.eks. byttes ud med olivenolie, eller undværes. Hvis den undværes skal der lidt ekstra vand i, så dejen ikke bliver for tør. Da man skal arbejde med dejen, må den ikke være for klistret som den ellers kunne være hvis det var til brød.

Har man ikke ølandshvede kan man sagtens bruge hvedemel til det hele. Ølandshvede giver et pift til smagen, men ikke så meget mere.

  1. Bland gær og vand
  2. Tilsæt surdej/olie/intet
  3. Tilsæt mel og salt
  4. Ælt dejen i 5-6 minutter
  5. Lad dejen hvile i 20 min
  6. Hæld dejen ud på et bord drysset med mel, eller endnu bedre, smurt i olie.
  7. Dej dejen i 4 stykker og form hver af stykkerne til en kugle
  8. Tildæk dejen og sæt den på køkkenbordet i 2 timer
  9. Efter 2 timer, sæt dejen køligt, som i køleskabet eller tilsvarende og lad den hæve i 4-12 timer
pizza
Pizzadej klar til hævning

Dejen udvikler mere smag når den står længe og hæver køligt. Hvis man ikke har så meget tid, kan den også bruges selvom man lader den stå 1-2 timer længere på køkkenbordet. Hvis man planlægger med det, så tilsæt mere gær, da der ellers er for lidt gær i opskriften.

Når man er klar til at lave bundene:

  1. Drys mel på bordet
  2. Tag en klump dej og drys mel på den så den ikke klistre til hænderne mens du arbejder med dejen
  3. Tag dejen op i hænderne og start med at lave kanten hele vejen rundt
  4. Læg dejen på bordet og hold med den ene hånd på midten af dejen og træk i et stykke af dejen med den anden hånd
  5. Drej dejen lidt rundt og gentag. Prøv at holde en ensartet størrelse på dejen
  6. Fortsæt til dejen har den ønskede runde størrelse
  7. Nu er dejen klar til at der kan komme fyld på
pizza
Dejen efter kanten er lavet, nu skal den have den rigtige størrelse

Når jeg skal starte op med at lave kanten starter jeg med dejen i begge hænder og presser en smule dej ud til en kant, drejer dejen en smule og presser igen. Dejen hænger lodret nedad og vil selv hjælpe med at blive strukket. Dette fortsætter jeg med så længe det er muligt og når dejen lægges ned på bordet ligner den en flad skål. For at strække den videre ud kan det nogle gange betale sig, at slå dejen ned i bordet med den hånd som skal trække. Dette sker mens den anden hånd holder fast på midten. Dette gør dejen lidt mere medgørlig, men man skal holde øje med at dejen ikke sprækker, eller der går hul i den.

pizza
Pizza klar til at få fyld på

Jeg har ikke tid på bagning som sådan, da det svinger hvilket slags fyld jeg kommer på og dermed bagetiden. Et forslag er 10-15 min og har man en bagesten giver det et bedre resultat. Jeg plejer at bage pizza på 250 grader og når osten er smeltet og lysebrun er den færdig.

Del gerne dine erfaringer med denne opskrift, eller tilføjelser som gør den bedre på min facebook side.

pizza
Færdig pizza

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.