Pitabrød

Pitabrød er en af de mange varianter af fladt brød primært fra Mellemøsten. Nogle af dem laves på en varm pande og disse bages i ovnen. Pitabrød er en herlig spise, som kan bruges til mange forskellige måltider. Her i huset går de til aftensmad, skolemad og eftermiddagsmad.

Pitabrød
Pitabrød

Pitabrød er relativt nemme at lave og hurtige at bage, så man kan sagtens beslutte sig en tidlig eftermiddag og stadig have friskbagte pitabrød til aftensmaden.

Der bliver 8 pitabrød ud af denne opskrift og de kan laves på maskine eller i hånden. Jeg brug brugt en maskine. De skal bages på en pizzasten, alternativt på en meget varm tør pande.

Dej

  • 300 g lunkent vand (3 dl)
  • 20 g gær
  • 0,5 dl olivenolie
  • 570 g hvedemel
  • 12 g salt
  • 12 g sukker

Fremgangsmåde

  1. Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt olien
  2. Bland mel, sukker og salt sammen
  3. Hæld væsken i skålen og derefter melet
  4. Rør 1 min på lav hastighed
  5. Rør 6-8 min på mellem hastighed til dejen er glat og spændstig
  6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og form den til en kugle
  7. Lad dejen hæve i en skål på køkkenbordet i 1-1,5 time

 

Der skal nu arbejdes med dejen. Dejen skal først deles til boller og herefter rulles ud til relativt flade pitabrød. Inden dejen skal rulles ud, skal bollerne strammes op og efterfølgende kan det godt være lidt svært at rulle den ud. Hvis dejen trækker sig sammen når den rulles ud, så stram alle bollerne op og lad dem ligge og hvile i 10-20 minutter inden der fortsættes.

  1. Hæld dejen ud på bordet og fold den et par gange ind over sig selv og end op med en kugle
  2. Skær den ud i 8 stykker
Pitabrød
Dejen er strammet op og klar til at blive skåret i 8 dele
Pitabrød
Del dejen i 8 stykker

Man kan også lave 10, hvis de skal være lidt mindre.

Hvis man gerne vil have nogenlunde ens pitabrød, så vej dejen inden den skæres ud og del med det ønskede antal. Vej så hver bolle og skær til/fra for at få ensartet pitabrød.

  1. Stram hver bolle op ved at tage den op i hånden og presse dej ind for neden, så overfladen strammes op
  2. Rul dejen ud til et fladt brød
Pitabrød
En opstrammet bolle, klar til at blive rullet ud

Dejen skal være meget flad, men pas på ikke at rul hul i dejen. Nedenstående kunne godt være en smule fladere rullet ud, men det er en svær balancegang at lave dem tynde uden at de går i stykker. Udover at rulle med en kagerulle kan man også forme dem i hænderne på samme måde som du sikkert har set en pizzabager gøre.

Pitabrød
Pitabrød klar til anden hævning
  1. Pitabrødene skal ligge og hvile i 20 min inden at de bages

Selve bagningen kan godt være en lille udfordring og jeg har en ide om at man også kan lave dem på en meget varm pande.

Ideen er, at man lægger pitabrødene på en eget varm pizzasten, således at brødet får ”chockvarme”, frigiver damp inde i brødet og dermed får man er pitabrød som er en smult hult. Jeg eksperimenterede lidt med forskellige tider på hvor længe de var i ovnen, dels for at de er færdigbagt og dels på hvor meget farve de skal have.

En udfordring er, at ovne ikke er ens, så selvom jeg skriver 250 grader i opskriften, så kan din ovn godt være anderledes og varme på en anden måde, så der er ikke andet for at holde øje med dem og måske justere lidt undervejs.

  1. Læg en pizzasten ind i ovnen og tænd den på 250 grader eller højere hvis den kan
  2. Læg 2 pitabrød ind i ovnen og bag dem i 1 min
  3. Vend dem hurtigt og bag dem i 2 min
  4. De skal have 2-3 min mere, vend dem gerne hurtigt undervejs

Det hurtige i at vende dem er for ikke at køle ovnen for meget ned når lågen er åben. De sidste 2-3 minutter, der vendte jeg dem og gav dem 2 min og så til sidst 1 min på den anden side. På den måde fik de 3 min på hver side alt i alt. Man kan godt give dem de sidste 2-3 minutter på den samme side, så bliver de bare lidt mørkere. Det med 2-3 minutter til sidst er det med ovnen, så hold øje med dem og tag dem ud når de virker færdige for dig.

På nedenstående billede kan man se at der er farveforskel og det er pga forskellige bagetider.

Følg med på min facebookside hvis du synes og ellers bare velbekomme.

Pitabrød
Pitabrød

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.