Kuvertbrød på ølandshvede og manitoba mel

Går man på en god restaurant får man altid brød og hvis de har gjort noget ud af det er det ikke bare et flutes skåret i stykker, men små brød bagt til lejligheden, kuvertbrød. Tilsvarende gælder når der skal laves god mad til gæsterne hjemme, det bliver bare lidt mere festligt med de små brød til.

Kuvertbrød
Forskellige kuvertbrød

Man kan sagtens bage lækre kuvertbrød selv og sådanne et par brød til frikadellerne onsdag aften giver faktisk lige hele middagen et pift opad og man får lidt fornemmelsen af den gode restaurant.

Jeg har også fået en del kuvertbrød i USA, hvor de så kaldes dinner rolls og disse brød indeholder normalt en del smør. Inspireret af dette og det faktum at jeg har en del bagebøger fra USA, fandt jeg en lovende opskrift på dinner rolls som i bedste Brdr Price stil indeholder rigeligt med smør. Jeg bagte og resultatet er faktisk godt, men jeg synes at opskriften og fremgangsmåden er alt for besværlig til at jeg vil udsætte jer andre for den. Kort var det med fordej, hvilket er fint, men herefter skulle dejen røres og æltes og hæves 4-5 gange og det er simpelthen for besværligt. I får i stedet en alm opskrift baseret på ølandshvede og manitobamel og så vender jeg tilbage senere med en opskrift som i bedste dinner roll ånd indeholder smør og som er til at lave i løbet af dagen når man forbereder middagen til gæsterne om aftenen.

Jeg lavede dejen i min røremaskine, men den kan også røres i hånden.

Dej

 • 500 g (5dl) lunkent vand
 • 25 g gær
 • 450 g ølandshvedemel
 • 300 g manitoba mel
 • 15 g groft salt
 1. Bland vand og gær i en skål og rør det godt sammen
 2. Tilsæt mel og salt
 3. Rør det samme 1 min på lav hastighed
 4. Rør videre i 3 min på mellem hastighed
 5. Rør videre i 3-4 min på høj hastighed
 6. Hæv dejen i 2 timer
 7. Hæld dejen ud på et bord og skær den ud til kuvertbrød
 8. Lad dem hæve endnu en time
 9. Pensl dem med mælk eller smeltet smør
 10. Tænd ovnen på 250 grader
 11. Bag brødene i 12-14 min på 230 graders varmluft
 12. Køl dem af på en rist

Alt efter hvor små brødene er skal de kun have 12 min og er de større så 14, men bag evt nogle stykker først for at se hvordan tiden skal justeres.

Som man kan se på billederne, så lavede jeg mere end én slags kuvertbrød. Jeg brugte mine silikoneforme til at lave de små brød der er kurvet. Det giver et flot resultat når de bliver sat på bordet.

Kuvertbrød
Kuvertbrød klar til hævning

Jeg brugte den lidt større muffin form til at lave to slags kuvert brød. Det ene er som sådan bare en muffin, hvor dejen hævede op over formen og da det blev serveret, blev det næsten skåret over i 4, så det lige hang sammen i bunden og var til at bryde af.

Kuvertbrød

Den anden slags var, at jeg rullede 3 kugler af dej, som jeg lagde ned i formen for at de kunne hæve op sammen og blive bagt sammen. Det færdige resultat er en dekorativ bolle der også lige er til at bryde. De små dejkugler vejede 30-35 g stykket, lidt som golfbolde i størrelse.

Jeg tog et mindre ildfast fad og dryssede majsmel i bunden for at de ikke skulle sidde fast. Jeg rullede så en del små boller som jeg satte i fadet med lidt afstand, så de kunne hæve op og hæve sammen.

Den sidste er en jeg skal have øvet mig noget mere på, da den er super dekorativ hvis den bliver perfekt. Det er det flutesagtige brød som stritter ud til siden. For at lave det, rulles der et flutes og herefter tager man en saks og klipper i dejen. Man holder saksen i en vinkel på ca. 45 grader og klipper ned i dejen uden at klippe den over. Herefter trækker man den dej man har klippet fri ud til siden, rykker saksen lidt frem, klipper igen og rykker dejen ud til den anden side. Sådan fortsætter med ned gennem flutet og hvis man har været omhyggeligt, så får man en fin spids ude i hver klump dej der er trukket til siden og det hele er i øvrigt homogent. Mine spidser er noget runde, men øvelse gør mester, så det skal jeg prøve igen.

Der er 100 andre måder at lave kuvertbrød på, så giv gerne dit besyv med på min facebook side.

Kuvertbrød
Forskellige kuvertbrød

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.