Krydderboller er en populær spise i hjemmene, de er lette og luftige, meget lidt skorpe, skal ristes og har en mild smag af kardemomme.
Jeg ville gerne genskabe en hjemmebagt udgave af krydderboller og nedenstående opskrift komme ret tæt på industriproduktet. Det er som med alt godt brød lidt tidskrævende, men de smager godt. Nogle af udfordringerne er, at krydderboller ikke rigtig har en skorpe, så de skal bages i en form og med et låg. Jeg valgte at bage dem i aluforme med låg, men jeg tror et ildfast fad med sølvpapir også kan bruges. Da krydderboller er lette og luftige, uden store lufthuller er de også lavet med fordej for at give luftigheden, samtidig med at der ikke er ret meget gær i dem.
Der bliver 16-18 stykker ud af denne opskrift og de skal helst laves på en røremaskine. Billederne i nedenstående er baseret på en dobbelt portion.
Fordej
Fordej er lige dele vand, mel og en smule gær, som blandes så det lige hænger sammen og står i skålen, tildækket på køkkenbordet natten over.
- 75 g (0,75 dl) vand
- 3 g gær
- 75 g hvedemel
Opskriften
- 300 g (3 dl) lunkent vand
- 15 g gær
- Fordejen
- 625 g hvedemel
- 40 g sukker
- 10 g salt
- 5 g kardemomme
- 50 g blødt smør
Det tager 3-3,5 time at lave disse krydderboller, men det meste er hævning.
Fremgangsmåden
- Bland vand og gær, tilsæt fordejen og hæld det i en røremaskine
- Tilsæt hvedemel, sukker, salt og kardemomme
- Ælt det sammen i 4-5 minutter
- Tilsæt det bløde smør, skær det ud i mindre stykker og tilsæt lidt efter lidt
- Ælt dejen smidig i yderligere 3-4 minutter
Dejen ender med at blive glat og blank når den er rørt færdig og er stort set ikke klistret.
- Lad dejen hæve 1 time, hvorefter den hældes ud på et let meldrysset bord.
- Fold dejen 3-4 gange, så den strammes op og ender med at blive en pølse. Husk at børste melet væk så der ikke foldes mel ind i dejen
- Lad dejen ligge og hvile i 10 min
- Skær den til to pølser og skær 8-9 boller ud af hver
Jeg synes at boller bør være nogenlunde lige store, så derfor vejer jeg dejen, så de alle vejer inden for nogle få gram. Til disse krydderboller vejede jeg dejen af til 65 gram pr bolle. Det er naturligvis en smule mere besværligt, men det giver i min optik et bedre færdigt resultat. Når man vejer af, kommer der en del “rester”, men dem samler man bare til en bunke når der er ca 65 g, for de skal efterfølgende strammes op til boller og dermed kan man bruge resterne også.
- Stram hver enkelt bolle op og sæt så mange man ønsker i en aluform, eller bradepande.
- Spray overfladen med vand
- Lad dem hæve yderligere 2 timer
- Spray dem med vand igen og dæk dem til med et alulåg, eller sølvpapir
- Bag dem i ovnen på 210 grader i 15-20 minutter
- Tag læget af og bag dem 5 min mere
- Køl af på en rist
At stramme bollerne op, kan gøres på flere måder. Én måde er, at lægge en “hulet hånd” over bollen og køre hånden rundt i en cirkel, så bollen ender med at blive rund, samt have en stram overflade. En anden måde er at tage den op i hånden og holde pegefinger/tommelfinger rundt om bollen og trykke dej ind fra neden, så man igen får en stramoverflade.
Når bollerne er i forme, vil de hæve sammen, ala hveder og de skal sættes med en god afstand. Jeg havde 9-10 boller i mine forme. Alt efter om man bruger låg eller sølvpapir, så kan det være at de skal have 15 minutter og ikke 20 minutter i første rundt. De sidste 5 minutter er for at give dem noget farve, men målet er igen ikke at de får for meget skorpe, så hold øje med dem og tag dem evt ud tidligere.
Hvis du har gode ideer til at forbedre krydderbollerne, så skriv dem gerne på min facebookside.