Italiensk inspireret boller

Disse boller er bare gode. De er mest durum mel, så de får en gylden farve, men samtidig har de en sej god og smagfuld krumme. De har været koldhævet i køleskabet natten over. Ren durum mel giver et lidt bastant brød, så jeg har tilsat manitoba mel for bedre hæve evne og et lidt mere luftigt brød.

Italienske boller og brød durum mel
Italienske boller og brød

Jeg faldt over et tip til bagning på en tilfældig hjemmeside og det virker meget lovende. Tippet kommer til sidst i dette indlæg.

Der blev 10 boller og et mindre brød ud af denne opskrift.

Opskriften er som følger

  • 5,5 dl vand – koldt
  • 10 g gær
  • 450 g durum mel
  • 350 g manitoba mel – kan erstattes med hvedemel
  • 17 g salt

Dejen er lavet på røremaskine.

Fremgangsmåde

  1. Bland det kolde vand med gæren
  2. Tilsæt de to slags mel
  3. Sæt røremaskinen på laveste hastighed i 1 min – for at blande tingene
  4. Sæt på mellem hastighed i 3 min
  5. Lad dejen stå i 15 min i skålen
  6. Tilsæt saltet
  7. Rør 5 min ved mellem til høj hastighed

Durum mel kan godt være lidt tid om at opsuge væsken, så derfor er det en god ide at lade dejen hvile lidt. Hertil er det normalt en god ide, at lade dejen hvile inden saltet kommer i. Det er dog ikke altid jeg får det gjort, men opskrifter hvor melet ikke suger væsken så hurtigt, er det oplagt.

Når dejen er æltet færdig er den rimelig glat at se på og en smule klistret. Dejen er rimelig fast i det, så virker den lind, skal der måske lidt mere mel i.

Italienske boller og brød durum mel
Dejen er hævet godt op i køleskabet
  1. Hæld dejen i en bøtte smurt med rapsolie, sæt låg på og sæt i køleskabet
  2. Lad den stå i køleskabet i mindst 12 timer
  3. Tag bøtten ud af køleskabet og hæld dejen ud på et meldrysset bord
  4. Lav boller ud af dejen og sæt dem til efterhævning i en times tid
  5. Sæt ovnen på 250 grader
  6. Sæt bollerne i ovnen og giv dem 5 min
  7. Sæt temperaturen ned til 230 grader og giv dem 9 min mere
  8. Køl af på en rist
Italienske boller og brød durum mel
Bollerne er drysset med durum mel inden sidste hævning

Jeg kigger naturligt efter opskrifter på brød rundt på nettet og andre steder for at blive inspireret eller lære noget nyt. Når brød er i ovnen, vil man gerne holde overfladen af brødet fugtig så længe som muligt, for at sikre mest mulig hævning af brødet inden at skorpen dannes og brødet ikke hæver op længere. For os med en almindelig ovn er eneste mulighed at sprøjte boller eller brød med vand eller mel inden de går i ovnen og håbe på det bedste. Damp er en bedre mulighed, men det er ikke nemt at lave damp i en alm ovn. Jeg har prøvet at spraye ovnen med vand de første par minutter brødet var inde og også inden at brødet kom ind og efterfølgende efter et par minutter at spraye mere vand for at tilføje damp, men det har ikke haft den store effekt. Jeg har også hørt om nogle som smider en kop vand ind i ovnen, men også at dette vist ikke er sundt for ovnen, eller et fad man kommer en kop vand i.

Jeg faldt så over et indlæg på en tilfældig hjemmeside, som minder om ovenstående. Man sætter også et ildfast fad ind i ovnen, men i stedet for vand, så kommer man en god håndfuld isterninger i det. Teorien skulle være, at isterningerne smelter over lidt tid, så der er vand i længere tid i fadet og dermed kan der laves vanddamp i længere tid. Jeg har prøvet det på ovenstående boller og dem med enkorn og min umiddelbare vurdering er, at det faktisk har en effekt på bollerne. Begge sæt boller blev fint høje, men jeg vil prøve det nogle gange mere før jeg vil sige, at det virker bedre end andre virkemidler for at få brødet til at hæve.

Huske at du kan følge lidt mere med i hvad der bages på weekendbagerens facebook side. Det er lidt nemmere for mig, lige at skrive små kommentarer om hvad der skal bages og løbende lægge et par billeder op af weekendens projekter, end det er at skrive alt ovenstående 🙂

Bare søg på weekendbageren og siden dukker op.

Italienske boller og brød durum mel
Italienske boller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.