Islandske klejner

I Island spiser man klejner hele året og så er de store, luftige og ganske velsmagende og ikke så og tørre som typiske danske klejner er.

Islandske klejner
Islandske klejner

Jeg deltog i bagekursus hos Meyers madhus hvor underviseren var en bager fra Island. Vi skulle bage forskellige islandske specialiteter, samt bagerens udgave af croissanter. En af tingene var klejner og de er altså gode og meget hurtige at lave – under 1 time fra start til slut.

Der bliver 25-30 klejner ud af denne portion og den kan laves i hånden, eller på røremaskine.

Dej

  • 1100 g hvedemel
  • 40 g bagepulver
  • Skal fra 2 citroner
  • 80 g smør
  • 300 g mælk
  • 300 g sukker
  • 300 g kærnemælk
  • 2 pk palmin

Denne dej skal ikke røres ret meget, faktisk bare så den hænger sammen, så hvis den røres på maskine, skal der røres på lav hastighed og ikke ret længe. Hvis den bliver rørt for meget, så bliver klejnerne mere kompakte og ikke så luftige. Melet skal ikke være god kvalitet med højt protein indhold. Billigt mel med 10-11 g protein er ganske fint.

Fremgangsmåde

  1. Bland mel, bagepulver og citronskal
  2. Skær smørret ud i tern og rør det ud i melet til det er væk
  3. Varm mælken op til den er ret varm – Mere en lunken
  4. Rør sukkeret ud i den varme mælk
  5. Tilsæt mælken til melet og rør det forsigtigt sammen
  6. Tilsæt kærnemælken
  7. Rør det sammen til en ensartet masse

Dejen er noget klistret på dette tidspunkt, men dette er normalt. Når den har hvilet er den nemmere at arbejde med og driller den, så drys den med mel mens du arbejder med klejnerne og børst det væk inden de kommer i gryden.

  1. Lad dejen hvile i 20-30 minutter i skålen på køkkenbordet
  2. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og mas den ud til en firkant ca 1,5 tyk
  3. Med en kniv eller en pizzaskærer. Skær strimler på tværs af dejen. De skal være omkring 3 cm brede
  4. Skær på tværs så de får den ønskede længde
Islandske klejner
Dejen under udskæring til klejner
  1. Skær en lille slids på midten og fold den ene ende igennem hullet
  2. Kom de to pakker palmin i en gryde og varm det op til ca 180 grader (klar når det syder om en tændstik, eller et lille stykke brød bliver gyldent)
  3. Kog klejnerne i 3-4 min eller til de har den ønskede farve og stadig er bagt indeni
  4. Læg dem på noget køkkenrulle oven på nogle aviser, til de er tørre og lad dem køle af på en rist
Islandske klejner
Lige oppe fra gryden

Hvis man laver strimlerne smallere, får man mindre klejner, så hold bredden, selvom de ser noget store ud.

Det kan betale sig at børste melet af inden de kommer i gryden, da de så bliver mere glatte og flotte at se på. I forhold til den opskrift vi brugte på kurset, indeholder denne 100g mere mel, da jeg synes dejen ellers er for klistret.

Udover denne blog, så har jeg også en facebookside. Du er velkommen til også at skrive kommentarer der.

  1. Tusinde tak for inspiration og opskrift 🙂
    Min mor har i flere år talt om de Islandske klejner og deres bløde gode smag.
    Nu kan jeg overraske hende ved at bage dem.

    God eftermiddag i det smukke snelandskab.

    1. Selvtak 🙂

      I Island spiser man jo klejner hele året og efter at have boet der i nogle år savnede jeg klejnerne da jeg flyttede hjem igen. Da jeg så der var kursus, hvor vi bl.a. kogte klejner, så sprang jeg til. De er jo hurtige at lave, så jeg har lavet klejner nogle gange på det seneste.
      Jeg er på vej hjem fra ferie i solen og glæder mig til at komme hjem og opleve vinterlandskabet. Jeg har dog ikke en vinterfrakke med, så det bliver en kold omgang at komme ud fra lufthavnen 🙂

      Jeg håber at du får kogt nogle bløde og gode klejner – husk at lave dem store 🙂

      Vh
      Karsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.