Hveder

Traditionen tro spiser vi hveder én aften hvert år og så venter vi et helt år til vi spiser dem igen. Det synes jeg er synd og skam, da hveder i min optik smager rigtig godt og sagtens kan laves og spises året rundt.

Denne opskrift bruger fordej, som laves dagen før og står på køkkenbordet natten over, eller hvis det er længere tid, så i køleskabet.

Regn med at der går 4-5 timer fra man starter til der er færdige hveder, da de skal hæve en hel del. Jeg synes dog at resultatet er værd at vente på. Hvor mange der bliver kommer an på hvor store man laver dem. Jeg har lavet disse på hhv 70, 80 og 90 gram stykket for at se forskellen. Regn med 20 stykker.

Hveder
Hveder

Fordej – laves dagen før

  • 200 g (2,5dl) vand – koldt
  • 10 g gær
  • 200 g hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt melet. Det skal bare røres sammen med hånden, eller en ske til det nogenlunde er fri for klumper. Lad skålen stå på køkkenbordet natten over, eller tildæk den og sæt den i køleskabet i 24 timer.

Dejen

  • 250 g (2,5dl) mælk – lun
  • 250 g (2,5dl) vand – lun
  • 25 g gær
  • 2 æg
  • 600 g hvedemel
  • 500 g manitobamel – kan være hvedemel
  • 50 g sukker
  • 15 g salt
  • 12 g stødt kardemomme
  • Fordejen
  • 50 g blødt smør – skal i dejen senere end de andre ting

Fremgangsmåde

  1. Lun mælk og vand
  2. Bland gæren i væsken og tilsæt æg – hæld det i røreskålen
  3. Bland mel, sukker, salt og kardemomme og hæld det ned til væsken
  4. Rør dejen i 3 min på mellem hastighed
  5. Rør dejen i 3 min på høj hastighed
  6. Skær smørret ud i mindre tern og tilsæt dejen
  7. Rør det i 2-3 min til smørret er helt indarbejdet i dejen – dejen kan godt være en lille smule klistret
  8. Sæt dejen til hævning i 1,5 time tildækket et lunt sted

Hveder skal sættes i en form, så de hæver sammen. Jeg har brugt aluforme i størrelsen: 32-26-6 cm og beklædt dem med bagepapir.

Dejen hævet til kanten

Det er smag og behag hvor store man ønsker sine hveder, så derfor har jeg lavet forskellige størrelser og forskelligt antal i formene, for at se hvad der virker bedst. Jeg lavede dobbelt portion, så det var muligt at prøve forskellige størrelser og derudover, så bliver de hurtigt spist. Min konklusion står til sidst i denne opskrift.

Jeg synes brød er pænest når det er ensartet, så jeg vejer hver enkelt bolle af, så den vejer inden for 2 g.

  1. Efter hævningen hældes dejen ud på et meldrysset bord
  2. Dejen foldes ind over sig selv nogle gange. Husk at børste melet væk. Dejen bør være rimelig træg, så den kan nok kun foldes nogle få gange
  3. Form dejen som et stort brød og del den på midten, så man får to dejpølser
  4. Skær en dejklump af og sæt den på vægten. Vej den af til den vægt du ønsker, f.eks. 90 g
  5. Fortsæt til al dejen er skåret op
Dejen formet til et brød
Dejen skåret til pølser
Hveder vejet af til 90g

Dejen skal nu formes til boller. Formålet er som sådan ikke at det bliver boller, men at de bliver strammet op og får en fin overflade som får dem til at hæve fint op.

  1. Rul hver enkelt dejklump på bordet, til en bolle, eller tag den op i hånden, skub dej ind i bunden, så der formes en bolle med en ensartet overflade
  2. Sæt bollerne i en form, beklædt med bagepapir. De skal stå med luft imellem, så de har plads til at hæve op og sammen
  3. Sæt de formede hveder til hævning et lunt sted i 1,5-2 timer
  4. Varm ovnen op til 220 grader
  5. Bag hvederne i ca 14 minutter, så de har en god brun overflade, uden at de er mørke
  6. Køl dem af på en rist
Hveder inden hævning

Hveder efter hævning

Hveder lige ud af ovnen

Det kan godt være lidt svært at se på billederne, men det jeg prøvede var, at lave hveder på hhv 90, 80 og 70 g og hertil prøvede jeg at sætte dem på 90g med mere luft i formen, så der var 9, fremfor 12 hveder i formen. Jeg synes at dem på 90g har den bedste størrelse nu de er bagt og jeg synes, at den form med 9 hveder er bedre end den med 12 hveder. Årsagen er, at dem med 12 hveder hævede for meget sammen og dermed opad, så de i min optik bliver for høje. Alt dette er smag og behag, men nu har i fået mine betragtninger.

Dagens hveder, på dobbelt opskriftHvis du har kommentarer til denne opskrift, så skriv dem gerne på min facebookside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.