Grydebrød – fra melblanding

Man kan købe en del forskellige melblandinger, men er de pengene værd? Jeg har indkøbt to forskellige melblandinger, samt lavet et brød fra bunden til reference.

Grydebrød - melblanding
Änglamark

Tanken er, at bage alle tre brød og bedømme dem på smag, nemhed, udseende og værdi. For alle tre brød er de lavet efter anvisning på pakken, koldhævet i køleskabet og bagt i et støbejernsgryde.

Den første blanding er fra Änglamark, der kan købes i COOP’s butikker. En pose mel koster 24,- og der bliver to mindre brød eller ét stort brød. På pakken var der angivet at man skulle lave 2 brød, så det gjorde jeg. Der er 1 kg melblanding.

Grydebrød - melblanding
Änglamarks melblanding

Opskrifter er tilsæt vand, gær og melblandingen. Jeg skriver den ikke herunder, da det kan være de ændrer den af og til, så læs på pakken hvad der skal blandes i.

Jeg blandede vand og gær, samt tilsatte melet. Der skulle røres i 7 minutter.

Dejen er lidt flydende som den gerne må være når den skal bages i en gryde, men jeg tror sagtens at den kan strammes op og bages fritstående også. Da dejen var rørt sammen kom jeg den i en oliesmurt bøtte og satte den i køleskabet natten over.

Den anden melblanding kommer fra en af de lokale gårde/møller og kan købes i deres webshop, samt lokale COOP butikker, gårdbutikker i området og sikkert andre steder. Den koster 35,- for blandingen. Der er 850 g i en melblanding.

Grydebrød - melblanding
Mejnerts melblanding

Princippet er det samme, bland vand og gær sammen og derefter melblandingen og ælt dette i 10 minutter. På opskriften står der, at brødet skal hæve 1-1,5 time og derefter bages. Jeg har skåret gærmængden ned til det halve og koldhævet dejen natten over i køleskabet for at kunne sammenligne de to melblandinger.

Dagen efter tog jeg bøtterne ud af køleskabet og Änglamark blandingen blev først delt i to og derefter blev den strammet op og så formet til brød. Jeg skar forskellige ridser i dejen inden den kom i en lille støbejernsgryde hvor den blev bagt i først 30 minutter på 250 grader med låg og derefter 15-20 min på 220 grader uden låg. Når man bager på den måde er det en god ide at sætte et stegetermometer i brødet når låget er kommet af og så bage det til det er 99 grader inden i. Husk at en støbejernsgryde skal være brændende varm inden at dejen kommer i.

Grydebrød - melblanding
Änglamark før opstramning og formning
Grydebrød - melblanding
Änglamark efter opstramning og formning
Grydebrød - melblanding
Änglamark

Blandingen fra Mejnerts mølle blev hældt direkte over i en større støbejernsgryde og bagt i 30 min på 250 grader med låg og derefter 20 min på 220 grader uden låg. På pakken står der 15 min uden låg, men der var brødet kun 95-96 grader inden i og derfor fik det lidt ekstra så det kunne bage helt færdigt.

Grydebrød - melblanding
Mejnerts brød

Mit reference brød er der link til her.

Når man laver den slags sammenligninger kan man sagtens på forhånd mene at det helt hjemmebagte brød naturligvis er bedst, for det er jo melblandinger. Jeg fik mulighed for at købe et restlager af mel fra en gårdbutik (fra Mejnerts mølle) og her fik jeg også nogle poser med melblandinger med. Da dette er en relativ dyr melblanding ville jeg ikke sammenligne med en af de helt billige og købte derfor Änglemark blandingen som dog er noget billigere. Mit reference brød er også lavet på god kvalitet økologisk mel. Resultatet viser, at de bagte brød fra melblandingerne faktisk ikke er dårlige, men slår de mit eget reference brød? Svaret kommer lidt længere nede.

Grydebrød - melblanding
De tre brød. Øverst er det Mejnerts, i midten mit eget og nederst er det Änglamark

Parametre jeg har vurderet dem på:

Smag

Änglemark smager faktisk rimelig godt. Det er ikke et prangende brød, men ikke dårligt. Krummen og skorpen er ganske god, selvom der ikke er så mange lufthuller i brødet og det er lidt kompakt.

Mejnerts brød har en rigtig god smag, men jeg er ikke så vild med eftersmagen. Den er sådan lidt ”brændt” uden at jeg kunne sætte en finger ned på hvad det skulle være for brødet er ikke brændt ellers. Krummen er god og der er kerner i brødet som giver et godt bid. Der er ikke ret mange lufthuller i brødet.

Mit referencebrød var et jeg fandt på til lejligheden og jeg synes selv det har en rigtig god smag. Der er mange flere lufthuller i end i de to andre og krumme og skorpe er god.

Nemhed

Änglamark og Mejnerts brød er lige nemme at lave. Bland vand og gær, tilsæt melblandingen og rør det et stykke tid på maskinen. Ganske nemt.

Mit reference brød kommer ikke lagt efter de to blandinger i nemhed. Jeg har brugt lidt forskelligt mel og det tager naturligvis lidt længere tid at veje melet af, fremfor bare at hælde blandingen i. Jeg tilsatte også salt, men samlet set synes jeg faktisk ikke det er ret meget nemmere med en melblanding end at gøre det selv.

Udseende

Änglamark brødet ser rigtig fin ud da det er bagt. Nogle gange når man bager i en gryde bliver resultatet lidt spøjst, men dette blev godt.

Mejnerts brødet blev underligt i udseendet. Jeg ved ikke hvorfor og på et billede på deres hjemmeside ser der mere normalt ud. Men samlet set ligner det et mørkt rugbrød og ser slet ikke lige så indbydende ud som Änglamark brødet

Reference brødet ligner net rigtig fint hjemmebagt brød. Da jeg hældte det ned i gryden fik det fat i den ene side, men da gryden er ualmindelig varm gjorde jeg ikke mere ved det. Det har derfor en kant op i den ene side, så det trækker lidt ned.

Værdi

Änglamark koster 24,- Hvis man skal købe et godt brød hos en bager kommer man af med mere end 24,-. Brødet smager faktisk udmærket og ser fint ud. Jeg synes det blev lidt tørt på anden dagen, så det trækker lidt ned. Samlet giver jeg det 4 hævekurve ud af 6 mulige.

Mejnerts brødet koster 35,- og det synes jeg er i den høje ende for noget man selv skal lave. Til gengæld smager det faktisk udmærket og det er nok bare mig der har et problem med eftersmagen. Jeg kan godt lide der er kerner i, men synes det ser mindre indbydende ud end de andre to brød. Jeg giver det 4 hævekurve ud af 6 mulige. Smagen trækker op, udseende og pris trækker ned.

Mit reference brød har koster 16-18 kroner at bage, så ikke langt fra Änglamark og halv pris af Mejnert brødet. Brødet har lige så god smag som mejnerts brødet, men er mere luftigt og udseende er noget bedre. Jeg giver mit eget brød 5 hævekurve ud af 6 mulige. Man kunne mene at mit eget brød naturligvis skulle have 6 hævekurve, men det var et brød sat sammen af mel jeg lige synes jeg ville bruge og ikke specielt gennemtænkt. Jeg tror det vil være godt med nogle kerner, så der er plads til forbedringer.

Samlet konklusion

Min ide var at sammenligne gode melblandinger for at se hvad man får for pengene. For pengene kan det bedre betale sig at bage selv, men måske ikke alle ligger lige inde med mindst 10 slags mel som jeg gør og har man kun hvedemel og groft hvedemel, så ville man nok ramme tættere på de to melblandinger i smag osv.

Personligt vil jeg ikke købe disse melblandinger igen, men jeg kan godt se en ide i at og til at prøve noget andet end det man plejer at bage og i det lys kan jeg godt anbefale disse to melblandinger. Mejnerts giver den største smagsoplevelse af de to, men Änglamark ser visuelt bedre ud og koster 10-11 kr mindre.

Jeg synes naturligvis at man bør sørge for at man har 4-6 forskellige slags mel og prøve sig frem når der bages og det er stadig billigere at bage sit eget brød, også selvom man bruger økologisk mel i den lidt mere dyre ende.

Husk du kan følge med på min facebook side hvad jeg går og bager, da ikke alt jeg bager ender på disse sider.

Grydebrød - melblanding
Änglamark til venstre og Mejnerts til højre

 

 

 

 1. Helt enig med dig – hvis man ikke har 10 forskellige slags mel på lageret så er de blandinger en god ide. Og hvis det kan få nogle til at kaste sig over at prøve selv at bage brød, så er det også super. For det er nemt og hurtigt at anvende disse blandinger.

  Jeg har gjort ofte tidligere, men de sidste mange har jeg haft den holdning at jeg godt vil lave tingene fra bunden så jeg ved hvad der er i (det gælder også knor produkter, som vi har været storforbruger af).

  Egentlig super med din test, jeg tror også jeg vil kaste mig over det en dag.

  1. Ja, mit udgangspunkt var ikke at nå frem til at melblandinger er dårlige og det hjemmebagte brød er godt. Jeg ser også at disse melblandinger kan hjælpe nogen i gang med at bage, eller bare prøve at brød kan smage anderledes end den opskrift man har brugt de sidste 2 år. Mange af os har tendens til at bage de samme ting, så jeg prøver at inspirere andre til at bage noget nyt.
   Af de to melblandinger jeg testede var den fra Mejnerts faktisk en noget anden smagsoplevelse end et traditionelt hvedebrød.

   Det er i øvrigt en fin blog du har 🙂

   vh
   Karsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.