Groft indigo brød

Groft indigo brød er som navnet siger, lavet på indigo med, men der er en stor del vårhvede i dette brød, samt indigo klid. Det er et mørkt brød, luftigt, lavet på meget væske, men det er for smagen man skal bage dette brød, for den er god.

Groft indigo brød
Groft indigo brød

Dette brød kan også kan bages på alm hvedemel, for det er langt hen af vejen indigo melet og klid’et der giver den gode smagt og farve. Indigo mel er en gammel purpurhvede og jeg har købt det hos Falslevgård mølle Jeg er rimelig sikker på, at man også kan bruge purpur hvede, som jeg ved kan købes i COOP’s butikker. Jeg har brugt let malet indigomel, derfor groft indigo brød.

Denne opskrift giver 1-2 brød, skal laves på en røremaskine og er helst bages i en form, eller en gryde, da den er ret flydende. Man kan med fordel lave en fordej dagen før og tilsætte også. Billederne i nedenstående er baseret på en dobbelt portion.

Fordej

Fordej er lige dele vand, mel og en smule gær, som blandes så¥ det lige hænger sammen og står så¥ i skålen, tildækket på¥ køkkenbordet natten over.

 • 100 g (1 dl) vand
 • 3 g gær
 • 100 g hvedemel

Opskriften

 • 450 g (4,5 dl) lunkent vand
 • 15 g gær
 • 150 g fordej
 • 450 g hvedemel
 • 150 g indigo mel, eller purpur mel
 • 20 g hvedeklid
 • 13 g salt

Fremgangsmåden

 1. Bland vand og gær, tilsæt fordejen og hæld det i en røremaskine
 2. Tilsæt hvedemel, indigo, klid og salt
 3. Ælt det sammen i 4 minutter på mellem hastighed
 4. Ælt dejen i yderligere 3-4 minutter på høj hastighed til den samler sig om krogen og slipper siderne

Dejen ender med at blive glat og blank når den er rørt færdig, men den er ret lind og flyder nemt ud. Den er dog ikke specielt klistret. Hvis dejen slet ikke vil samle sig om krogen og slippe siderne, så hæld en spiseskefuld mel i ad gangen, til det sker, men den skal røres en hel del før den samler sig og ser undervejs slet ikke ud til at ville samle sig.

Der er lidt fordej i overskud. Hvis man skal bage inden for et par dage igen, kan man tilsætte 50-100 g vand og mel og dermed har man en ny fordej, eller starten til en surdej. Skal man ikke bage inden for de næste par dage, kan hele fordejen bruges i brødet.

 1. Lad dejen hæve 1 time, hvorefter den hældes ud på et let meldrysset bord
 2. Fold dejen 3-4 gange, så den strammes op og ender med at blive en pølse. Husk at børste melet væk så der ikke foldes mel ind i dejen
Groft indigo brød
Klar til anden hævning

Man kan også hælde lidt olie ud på bordet og bruge det i stedet for melet, da dejen ikke er specielt klistret. Alt efter størrelsen af den eller de forme man har, eller om man vil bage den i en støbejernsgryde, så skal dejen deles i 2, eller bare være som den er. Skal der bages i en gryde, skal dejen hæve videre i en smurt skål, eller en hævekurv, da dejen skal kunne komme ud i én bevægelse og ned i gryden. Skal den bages i 1-2 forme, smøres de og dejen lægges derned til hævning.

Groft indigo brød
Efter anden hævning, klar til at komme i ovnen
 1. Spray overfladen med vand, eller drys den med mel
 2. Lad dejen hæve i ca 2 timer, eller til den begynder at nå kanten af formen/hævekurven
 3. Varm ovnen op til 240 grader og skal brødet bages i en gryde, sættes gryden derind
 4. Bag brødene i ovnen på 240 grader i 5 minutter
 5. Sænk temperaturen til 210 grader og bag dem yderligere 15 min
 6. Bages der i gryde, tag nu låget af.
 7. Bages der i form, så tag brødet ud og sæt et stegetermometer i og mål temperaturen. Gentag dette for hver 5 min til temperaturen i brødet er nået 99 grader
 8. Bages der i gryde, mål også temperaturen for hver 5 min
 9. Køl af på en rist

Hvis der f.eks. bages boller på, så er det nemt at give præcise instrukser til tid osv, men når der bages i forme og gryder, så er man i højere grad nødt til at holde øje med ens brød, da forme og gryder er forskellige. Man kan selvfølgelig også banke på brødet, men med termometeret er der helt styr på hvornår det er færdigt og dette brød er færdigt når det når 99 grader inde i midten.

Det kan også være, at som man kan se på billederne, at der ikke lige kom en ens dejmængde i de formene, eller jeg nok skulle have brugt en mindre forme til det ene. I det tilfælde er der rart med temperaturen, for så kan det ene brød komme ud tidligere end det andet. Hvis man synes at overfladen er ved at være mørk nok, men at brødet ikke er helt færdigt, kan man tage det ud af formen og lægge det på hovedet, eller sætte formen ned over brødet, så overfladen beskyttes de sidste par minutter.

Groft indigo brød smager som tidligere nævnt rigtig godt. Det er et groft brød, med en smag der godt kunne minde lidt om rugbrød, men samtidig er det let og luftigt og smager super godt med en skive ost.

Hvis du har spørgsmål, så skriv dem herunder, eller på min facebookside.

Groft indigo brød
Brødene faldt lidt sammen i ovnen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.