Groft brød med hvedekerner og malt sirup

Et herligt brød, som får en anden konsistens pga kernerne, noget groft mel til at balancerer og så malt sirup til at give lidt sødme og farve. Det holder sig rimelig frisk 4-5 dage frem, hvis det holder så længe.

groft hvedebrød med hvedekerner og malt sirup
Groft hvedebrød med hvedekerner og malt sirup

Dette er et brød som laves med fordej og man skal afsætte 3 timer til dejen og 30-40 minutter til turen i ovnen. Den samlede tilberedningstid er dog ikke mere end 15 min, så alt i alt et relativt hurtigt brød.

Jeg fik 8 boller og et brød ud af denne opskrift.

Fordej

  • 160 g – 1,6 dl vand
  • 5 g gær
  • 250 g fuldkorns hvedemel
  • 5 g salt

 

  1. Bland tingene sammen i en lille skål, f.eks. med hænderne
  2. Tildæk med film og lad den stå på køkkenbordet i 12-16 timer

Når dejen skal laves, skal kernerne først overhældes med kogende vand og stå og trække til de bliver kolde, så forbered dem i god tid.

Kerner

  • 100 g knækkede hvedekerner
  • 150 g – 1,5 dl vand

 

  1. Bring vandet i kog og så snart det koger, tag den af blusset
  2. Hæld kernerne sammen med vandet, f.eks. i gryden, rør lidt rundt og sæt låg på
  3. Lad det trække indtil det er kølet af

 

Det tager et par timer for det at køle af. Hvis man hælder kernerne i en skål og hælder vandet over går det hurtigere. Husk at tildække skålen. Det er nemmest at bruge en maskine til denne dej, da fordejen er noget træg at indarbejde i resten.

 

Dejen

  • 440 g vand – 4,4 dl – lunkent
  • 15 g gær
  • 650 g hvedemel
  • 15 g salt
  • 30 g malt sirup
  • Kernerne
  • Fordejen

 

Det er ikke sikkert, at man lige ligger inden med maltsirup. Honning kan godt erstatte maltsirup, selvom malt sirup tilføjer en anden slags smag. Jeg har købt min maltsirup i en helsekostbutik, men måske findes det også i nogle supermarkeder.

  1. Bland vand og gær
  2. Tilsæt mel, salt, kerner og malt sirup
  3. Rør det sammen på lav hastighed i 3 min
  4. Mens maskinen kører på mellem hastighed, tilsæt fordejen lidt efter lidt, så den bliver indarbejdet i dejen
  5. Slut af med 3 min på mellem hastighed
  6. Sæt dejen til hævning i en skål i 2 timer
  7. Efter 1 time, fold dejen nogle gange mens den bliver i skålen for at stramme den op

 

Når dejen er hævet godt op, hældes den ud på et meldrysset bord

  1. Fold dejen nogle gange ind over sig selv, men gør en indsats for at begrænse melet på den del af dejen som du folder ind over sig selv. Dette vil sige, at du skal børste så meget mel af som muligt på overfladen.
  2. Når dejen ikke kan foldes mere, laves den om til 2 brød, mange boller eller begge dele.
groft hvedebrød med hvedekerner og malt sirup
Dejen inden sidste hævning

 

  1. Sæt brød/boller til hævning en time med et klæde over på køkkenbordet – drys gerne med mel for at forhindre, at overfladen tørre ud
groft hvedebrød med hvedekerner og malt sirup
Dejen inden ovnen
  1. Tænd ovnen på 230 grader
  2. Bag boller i 14 min eller brød i 30 min – hvis du lavede to brød ud af det
  3. Køl af på en rist

Hvis man kun laver ét brød, skal det have noget længere, men her må du tage stegetermometeret i brug for at sikre dig det er færdigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.