Manitoba mel giver noget velsmagende brød og giver normalt også noget let og luftigt brød. Der er to varianter i denne opskrift, det ene er græskarkerne brød, hvor der er kommet græskarkerner i dejen og det andet er græskarkerne boller, hvor der er græskarkerner oven på bollerne. Det er dog manitoba melet som trækker læsset og give det flotte og luftige brød.
Manitoba mel kan købes i de fleste butikker og har normalt et protein indhold over 12 g og jo højere er bedre set ud fra et bage synspunkt.
Denne opskrift bliver ekstra god hvis man tilsætter en fordej, som laves 1-2 dage før.
Der bliver ca 20 boller eller 2-3 brød ud af denne opskrift og de kan laves med og uden en røremaskine.
Fordej
- 100 g vand (1 dl)
- 3 g gær
- 100 g hvedemel
Rør gæren ud i vandet og rør melet i. Det er nemmest at bruge en ske i en lille skål. Den skal ikke æltes, bare samles til en ensartet masse. Lad den stå på køkkenbordet med et klæde over 1-2 dage
Dej
- 600 g lunkent vand
- Fordejen
- 20 g gær
- 0,5 dl olivenolie
- 21 g salt
- 1 kg manitoba mel
- 100 g græskarkerner
Fremgangsmåde
- Bland vand og gær så gæren er rørt ud
- Tilsæt fordej og olie
- Tilsæt mel og salt
- Rør det sammen i 1 min ved lav hastighed
- Rør det i 4 min på mellem hastighed
- Rør det 3 min på høj hastighed
- Tilsæt græskarkernerne – hvis de skal i dejen, ellers ikke…
- Rør det 1 min på mellem hastighed, til kernerne er rørt ind i dejen
Dejen ender op med at være glat og blank. Hvis kerner skal på toppen, skal de lægges på når bollerne er formet og hæver med.
- Kom dejen i en oliesmurt bøtte eller skål og lad den hæve i 1,5 timer, eller til den når kanten af bøtten
- Hæld dejen ud på bordet og fold den nogle gange ind over sig selv
- Skær dejen ud til boller, eller 2 brød
- Sæt bollerne eller brødene til hævning i 2 timer på køkkenbordet med et klæde over
Jeg vejede dejen af til bollerne og lavede hver bolle på ca 90 g. Det giver sådan en lidt stor bolle, uden at være kæmpe. Spray bollerne med vand og drys græskarkerne på toppen.
Hvis det er brød, skal dejen deles i 2-3 stykker. Ved 2 er brødene store i det. Når jeg bager brød plejer jeg at lave dem mellem 500-700 g stykket, det er en god størrelse her i huset.
- Tænd ovnen på 250 grader og sæt en bagesten ind hvis du har en
- Spray bollerne/brødene med vand eller drys dem med mel og sæt dem ind i ovnen
- Giv dem 5 min på 250 og sæt temperaturen ned til 220 og bag dem yderligere 8 minutter
- Hvis det er brød, skal de have ca 20 min mere, til 25 min i alt
Som jeg har skrevet før, så er ovne forskellige, så hold lidt øje med bollerne og i sær brødene og bliver de for mørke, så skru lidt ned for ovnen og brug et termometer til at holde øje med temperaturen inde i brødene. Den skal ramme 99 grader.
Når der er kerner oven på brødet, kan de godt blive lidt ”brændte”. Jeg har set nogle som laver disse brød, hvor kernerne er under brødet, men det har jeg ikke prøvet. Hvis du prøver og det giver et godt resultat, så skriv gerne om det på min facebookside, eller tag et billede og læg på Instagram. Søg på weekendbageren.