Glutenfri brød

Her er et ”rugbrød” der er glutenfri og faktisk stenalderagtigt, da det kun består af frø, kerner og havregryn. Der er muligheder for at variere i ingredienserne og så smager det overraskende godt.

Glutenfri brød
Glutenfri brød

Jeg gør mig mest i brød baseret på forskellige kornsorter, men denne gang har jeg prøvet kræfter med et brød som er meget stenalderagtigt og helt glutenfrit. Omkring det glutenfrie, skal an være opmærksom på, at det alm havregryn vi køber i dagligvarebutikkerne kan indeholde spor af gluten pga de maskiner der bruges fra høstning til forarbejdning kan være brugt til andre glutenholdige ting, så skal man være 100% sikker på at der ikke er gluten i, så køb glutenfri havregryn, der kan fås i mange helsekostbutikker.

Brødet ligner et rugbrød til forveksling og smager overraskende godt. Det dufter en del af de nødder/mandler der er brugt i det, men smagen er god og en smule sød. Nogle af ingredienserne er nok ikke nogen man normalt ligger inde med og det koster en del at starte op, men så er der til en del brød bagefter. Brødet er rigtig nemt at lave, men det tager lidt tid generelt – hvilket godt brød jo ofte gør.

Denne opskrift giver ét enkelt brød i en ikke alt for stor form. Man kan nemt røre dette i hånden, eller bruge en maskine.

Ingredienser

  • 160 g solsikkekerner – de skal ristes
  • 65 g græskarkerner – de skal ristes
  • 90 g mandler – de skal ristes
  • 235 g havregryn
  • 120 g hørfrø
  • 25 g loppefrø skaller
  • 25 g chia frø
  • 12 g salt
  • 40 g ahorn sirup
  • 55 g olivenolie
  • 600 g vand

Jeg har både havregry og ruggryn, så jeg brugte halv af hver.

Fremgangsmåde

Kerner og mandler skal ristes først og køle ned inden de bruges.

  1. Hæld solsikke og græskar kerner ud på et stykke bagepapir på en bageplade
  2. Hak mandlerne i stykker, eller lad dem være hele og læg dem sammen med kernerne
  3. Rist dem i ovnen på 180 grader i ca 15 min – rør lidt i dem 1-2 gange og de tages ud hvis de virker for mørke – køl dem ned
  4. Bland Havregryn, hørfrø, loppefrø, chia og salt i en skål
  5. Tilsæt kerner og mandler
  6. Bland det sammen
  7. Tilsæt ahorn sirup, olie og vand
  8. Rør det hele sammen til en ensartet masse
  9. Smør en form med f.eks. smeltet smør
  10. Hæld massen ned i formen og glat overfladen
  11. Dæk den til og sæt den i køleskabet i alt fra 1 time til natten over
  12. Tænd ovnen på 200 grader
  13. Sæt formen i ovnen og bag den i 1 time
  14. Hæld brødet forsigtigt ud af formen og sæt det til afkøling på en rist i mindst to timer
Glutenfri brød
Dejen er rørt færdig

Som altid med godt brød, så tager det tid. Ikke at arbejde med det, men der hvor man venter. Brødet er lidt fugtigt og bastant i det, så det er vigtigt at lade det køle helt af inden der skæres af det, da man ellers bare river brødet fra hinanden.

Jeg har ikke bagt dette brød tidligere og vil næste gang prøve at lave huller i toppen inden det skal bages, så brødet bedre kan komme af med fugten. Mit brød var rigtig fint da det kom ud af ovnen, men da det havde kølet af, faldet det lidt sammen. Jeg tror det er det klassiske problem, at skorpen er dannet for tidligt og dermed kunne brødet ikke komme af med fugten, som har samlet sig under toppen og da det så køler af, så falder det lidt sammen.

Jeg er ikke så vild med mandler, så jeg brugte en god del pecan nødder i stedet og jeg tror sagtens at man kan skifte nødderne ud med det man bedst kan lide, eller har ved hånden. Siruppen giver en sødme til brødet, som jeg synes er god.

Skriv gerne på min facebookside om dine oplevelser med dette brød.

Glutenfri brød
Glutenfri brød

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.