Glutenfri brød på nøddemel

Dette brød kunne også gå som et stenalderbrød, selvom man nok ikke havde bagepulver på den tid, eller skyr. Langt de fleste opskrifter på stenalderbrød er relativt ens, så her er et alternativ der ikke er lavet på kerner, men på nøddemel og det er ganske glutenfri.

Glutenfri brød på nøddemel
Glutenfri brød på nøddemel

Nøddemelet er mandler og paranødder, som har fået en tur i en blender/minihakker/kaffemølle eller hvad man lige har ved hånden som kan male det til en form for mel. Det er muligt at købe færdigt mandelmel, men jeg valgte at male mandler selv i en kaffemølle. Brødet ender op med at være ret dyrt, når man regner prisen for nødder osv sammen, men det er glutenfri produkter generelt, så det er desværre nok hvad man må forvente hvis man gerne vil have brød og ikke tåler gluten.

Normalt stenalder brød er mest kerner, æg og olie, så i forhold til det er dette brød mere et sandwichbrød og det er også tilsat bagepulver for at få lidt mere volumen i brødet. Det er ganske nemt at lave og det smager faktisk ret godt med et stykke ost. Brødet har en snert af marcipan smag pga alle mandlerne, men er ikke som sådan sødt. Jeg tror det egner sig bedre til weekenden, end et brød man har med på sin madpakke.

Der bliver 1 brød ud af denne opskrift og det er rørt i hånden. Det hele kan også laves i en foodprocessor.

Opskrift

 • 175 g paranødder
 • 175 g mandler
 • 2 spks kokosmel
 • 55 g hørfrø
 • ½ tsk salt
 • 1 tsk bagepulver
 • 5 æg
 • 1 spsk honning
 • 1 spks citronsaft
 • 2 spks skyr
 • 1 spks olie

Honning er i for at give lidt sødme til brødet, citronsaft er i for at give den syre der skal få bagepulveret til at virke og skyr er i fordi jeg synes det er sjovt at bruge skyr i min bagning og jeg i øvrigt spiser det selv. Jeg har boet i Island en del år og her var skyr et dagligt måltid, så det har holdt ved efter jeg er flyttet hjem igen, selvom den danske skyr ikke helt kommer på højde med den oprindelige islandske version.

Glutenfri brød på nøddemel
Før det kommer i ovnen, meget flydende

Fremgangsmåde

 1. Mal paranødder og mandler fint til mel – eller så fint det nu kan blive
 2. Mal kokosmel og hørfrø fint til mel
 3. Bland ”melet” samt salt og bagepulver sammen i en skål
 4. Tilsæt æg, honning, citronsaft, skyr og olie til melet
 5. Rør det godt sammen
 6. Smør en form med smeltet smør, eller læg papir i den
 7. Kom dejen i formen og bag det i 30 min ved 180 grader
 8. Lad brødet køle af i 2 timer mens det er i formen
Glutenfri brød på nøddemel
Lige ud af ovnen

Kom gerne med kommentarer til dette brød, eller forslag på min facebookside

 

 1. Mmm lyder lækkert. Har du nogen god ide til hvad man kan gøre når man ikke må spise honning/sukker/sirup? Spiser efter KISS princippet og der er disse No go.
  Venlig hilsen Carina

  1. Hej Carina

   Tak skal du have 🙂
   Honningen er for at have noget som samler tingene i brødet. Du kan prøve at skifte honningen ud med et æg og se om ikke du får samme resultat.
   Omkring glutenallergi, så har jeg læst at nogle allergikere har få eller ingen gener hvis de spiser brød på kamut. Kamutmel købes typisk i helsekostforretninger. Jeg har ikke selv erfaringer med det, men det kan være et forsøg værd.

   venlig hilsen
   Karsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.