Bliv weekendbager – part 1

Denne blog handler om at bage brød og forhåbentlig et sted hvor erfaringer kan udveksles. Jeg er altid nysgerrig omkring brød, ælteteknikker, gadgets, hævemetoder osv. Jeg har dog mødt forskellige folk på det sidste, som gerne vil i gang med at bage, så jeg tænkte at jeg ville lave nogle indlæg med hvordan man kommer i gang og forhåbentlig begynder at udvikle sig.

Så dette er første indlæg for hvordan man begynder at blive en weekendbager, eller bare ønsker at kunne bage bedre brød, med mere smag.

Mine forudsætninger til nye bagere er følgende:

  • Man har noget udstyr, sandsynligvis en røremaskine
  • Man bager af og til, men primært opskrifter som involverer større mængder af gær og korte hævetider.

Men hvor skal man starte, hvad med surdej og en masse andre ting. Jeg vil starte fra begyndelsen, men noget minimums udstyr og en enkelt opskrift uden surdej, så kan vi bygge op derfra. Så der er ingen grund til at starte med at købe en træform f.eks.

Grundudstyr, absolut minimum:

  • Vægt som kan veje ned til 1-2 gram
  • Røremaskine – men se min note herunder
  • Termometer – kan godt være et digitalt stegetermometer
  • En dejskraber til at dele dej med, f.eks. i metal
  • Minutur eller andet som kan vise minutter og gerne give alarm
  • Skarp savtakket kniv til at ridse i brød med
  • Lille og stort dl mål

Grundudstyr – rart, men ikke en absolut nødvendighed på dag 1

  • Bagesten (pizzasten)
  • Firkantet bøtter til hævning, så fylder de mindre i køleskabet
  • Sprayflaske til vand – en vandforstøver
  • Bagespade

Andet udstyr komme i et senere afsnit.

En røremaskine er rigtig god, da man ofte skal ælte dejen rigtig længe og det er hårdt i hånden. Har man ikke en røremaskine, eller er den man har gammel, så kan man altså godt ælte i hånden. Min røremaskine var i stykker i 6 måneder og alt brød blev æltet i hånden i den periode.

Mel

Der er forskel på mel og jeg har bedst erfaring med økologisk mel af god kvalitet. Desværre koster sådan mel også noget mere end det billige mel og i det lys er det ikke billigt at være en weekendbager. Jeg bruger mel fra flere steder, men grundlæggende er det altid økologisk. Sådan mel koster fra 20,- for 2 kg og opad. Når man skal i gang, så er Änglemarks mel i coops butikker et godt valg. Som du måske har set på nogle af mine billeder, så bruger jeg også hvedemel fra grupe og Meyer, men det koster så 36,- for 2 kg. Jeg bruger også mel fra Bornholms valsemølle (kan købes i Irma). Det er heller ikke billigt, men det giver noget godt brød.

Jeg laver en test en dag af brød med det helt billige mel og så et med det som koster lidt mere og sammenligner hævning, bagning osv.

Men for at komme i gang, vælg noget økologisk mel hvor du primært handler.

Første opskrifter til at komme i gang på, flere følger.

  • 4,5 dl koldt vand
  • 15 g gær
  • 400 g hvedemel
  • 200 g fuldkornshvedemel
  • 15 g salt
  • Bland vand og gær og kom melet i – Det hele går i røremaskinen
  • Rør blandingen sammen i 3 min
  • Lad den hvile i 30 min og hæld så saltet i
  • Rør den i 10 min
  • Smør en bøtte eller en skål med solsikkekerneolie og hæld dejen i
  • Sæt den i køleskabet i 12 timer
  • Tag bøtten ud og lad den stå en times tid på køkkenbordet
  • Sæt ovnen på 250 grader og har du en bagesten, så sæt den ind også
  • Hæld dejen nænsomt ud på et meldrysset bord og brug en spartel til at dele den til boller
    • Brug din metalspartel eller tilsvarende til at ”skære” en skive af dejen som er ligeså bred som bollerne skal være og skær så bollerne ud af denne skive. Fortsæt indtil al dejen er blevet til boller
    • Den skal ikke æltes, faktisk behandles nænsomt, så bobler bedst muligt bevares inde i bollerne
    • Sprøjt bollerne med vand fra forstøveren, eller drys dem med mel
  • Sæt bollerne ind i den varme ovn
  • Efter 5 min skrues ned til 225 grader
  • Bag yderligere 9 min, til 14 minutter i alt – ser de meget mørke ud, så 13 min i alt
  • Tag bollerne ud af ovnen og lad dem køle af på en rist

Smag forskellen og god tillykke med dit første skridt som weekendbager. Næste gang må vi hellere få sat surdej over og prøve 1-2 andre opskrifter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.