Grydebrød – anmeldelse af en opskrift

Jeg fik en mail fra Fakta. I denne mail var der henvisning til en opskrift på et grydebrød – noget nær verdens nemmeste og bedste brød opskrift – skriver de.

Mit færdige resultat er her

grydebrød
Det færdige resultat

Jeg tænkte at jeg ville prøve det af, så her er en form for anmeldelse af opskrift, metode og brødet. Opskriften kan findes her og står også herunder.

  • 5 g gær
  • 0,5 ltr. vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. akaciehonning
  • 650 g hvedemel
  • 1 spsk. havsalt
  • 4 spsk. græskarkerner

Opløs gæren i vand. Kom olie og honning i. Bland mel og salt og rør det med væden til en meget våd dej. Kom dejen i en bøtte med låg og stil den på køkkenbordet i 18 timer. Hæld nu dejen i en meldrysset skål og vend den godt med en dejskraber. Kom dejen tilbage i bøtten igen, låg på og lad dejen hvile i 2 timer. Efter halvanden time kommes en gryde, der er beregnet til at kunne gå i ovnen, i ovnen der varmes op til 250 grader. Tag den glohede gryde ud af ovnen, tag låget af, hæld græskarkernerne i bunden, hæld dejen over, læg låg på og stil nu gryden tilbage i ovnen i 30 minutter. Tag gryden ud og tag låget af, stil gryden uden låg tilbage i ovnen, som skrues ned til 230 grader. Bag endnu 15 minutter. Tag gryden ud og lad brødet dumpe over på bagerist, hvor det afkøler i 2 timer, inden det kan skæres ud

OK, det var opskriften og instruktionerne som de står i opskriften. Herunder er mine umiddelbare kommentarer inden at jeg selv prøver at bage den.

Det med at den skal i en meldrysset skål og vendes, er grundlæggende en æltning, men dejen skulle efter sigende være meget våd og derfor sker det i en skål og ikke på et bord. Det er 500g vand til 650g mel. Det er i den høje ende og da der kun er alm hvedemel, så kan det ikke suge så meget væske og derfor er den ret flydende.

Jeg tolker opskriften som, dejen skal hvile i 1,5 timer og så sættes gryden i ovnen på 250 grader for at varme op og dette tager 30 min, så dejen ender med at hvile 2 timer i alt. Hvorfor græskarkerne skal i bunden af gryden inden bagning ved jeg ikke, da jeg hellere ville have dem inden i brødet, fremfor under det, men jeg kan blive positivt overrasket. Bagning på samlet 45 min lyder rimeligt, selvom der bare står gryde og der må alt andet være forskel på hvilken slags gryde der bruges. Der er en støbejernsgryde på billedet, så det bruger jeg også.

Så er dejen lavet. Start billedet er her

Før start
Før start

Det tog 8 min at blande dejen og hælde den i en bøtte. Jeg har smurt bøtten med solsikkekerneolie, selvom det ikke står i opskriften. Dejen er langt nemmere at få ud af bøtten, når bøtten er smurt med solsikkeolie først. Så skal den stå på køkkenbordet i 18 timer.

Klar til 18 timers hævning
Klar til 18 timers hævning

Efter de 18 timer skal dejen i en meldrysset skål og vendes.

Efter 18 timers hævning
Efter 18 timers hævning

Jeg synes det er svært at vende dej nede i en skål, så jeg tog chancen og hældte den ud på et meldrysset bord. Dejen var fyldt med luftbobler og strukturer og flød noget ud på bordet, men til at styre. Jeg brugte en bred skraber til at vende dejen ind over sig selv, ca en halvdel ad gangen. Da bordet var fyldt med mel, blev dejen også mere melfyldt, så efter en vending, så børstede jeg det meste af melet væk og så lagde jeg en ny halvdel ind over det andet. Jeg gjorde det 5-6 gange, indtil at dejen var strammet op og ikke ville blive foldet, men gled tilbage til bordet. Herefter lagde jeg dejen op i bøtten hvor den skal stå i 2 timer inden den skal i gryden og bages.

Foldet et par gange
Foldet et par gange

Der står ikke i opskriften hvilken gryde der skal bruges, men på billedet er der en støbejernsgryde, så det har jeg også taget. Jeg har to i forskellige størrelser, men den ene er vist for lille og den anden er nok lidt for stor. Jeg går med den store. Jeg har lige duftet til dejen efter at låget er taget af bøtten, det dufter lidt syrligt, men det virker også logisk efter at den har stået og hævet/gæret i 20 timer.

Klar til at komme i ovnen
Klar til at komme i ovnen

Brødet fik 30 min på 250 grader med låg

Efter 30 min med låg
Efter 30 min med låg

Så fik det 15 min med 230 grader uden låg.

Lige ud af ovnen
Lige ud af ovnen

Da brødet kom ud hældte jeg det ud af gryden og satte mit termometer i. Temperaturen i midten var 94-95 grader. Brød lavet på ren hvedemel skal helst op på 99-100 inden i for at være helt færdigbagt. Normalt havde jeg sat det ind i ovnen igen indtil temperaturen var oppe på 99-100 grader, men nu er dette en anmeldelse af et brød, så jeg har bare lagt det til afkøling på en rist.

94 grader efter bagning
94 grader efter bagning

Jeg tog et billede af brødet med nogenlunde samme opstilling som på billedet i opskriften. Umiddelbart ser mit brød noget mere mørkt ud end det på billedet, men noget af det kan også være lys og kamerakvalitet.

Det færdige resultat
Det færdige resultat

Det færdige brød, forfra og fra bunden med alle kernerne. Personligt foretrækker jeg kernerne inde i brødet, men jeg er spændt på at skære det over og smage brødet når det er kølet ned.

Det færdige resultat
Det færdige resultat
Færdigt brød, fra bunden
Færdigt brød, fra bunden

Min samlet konklusion på om det er verdens nemmeste og bedste brød må vente til jeg har smagt det.

Min konklusion på brødet er, at det får 4 ud af 6 hævekurve.

Jeg synes hverken at brødet er verdens nemmeste, eller bedste. Brødet har en rigtig god konsistens, god krumme, er svampet, mange lufthuller og har en god skorpe. Brødet smager bare ikke af så meget. Umiddelbart ville jeg komme lidt mere salt i og så ville jeg prøve mig frem med lidt groft mel, så det ikke er ren hvedemel. Så det er et godt brød, der mangler bare det sidste i smagen.

Der er ikke mange minutters arbejde i at lave brødet, men man har fat i det en del gange og jeg vil tro, at en del vil have svært ved lige at vende dejen efter de 18 timers hævning inden det hæver de sidste 2 timer. Dejen er rimelig flydende og det kan være svært at vende dejen i en skål hvis man ikke har prøvet det en del gange før. Dejen kan også hældes ud på bordet, men man skal være lidt hurtig, for dejen flyder ud.

Den lidt manglende smag og en smule besværligt omkring dejen gør, at jeg trækker 2 hævekurve fra det samlede resultat, men 4 er ikke skidt, så prøv at bag det og se hvad du synes.

Det færdige brød
Det færdige brød

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.