Ambrosia

Ambrosia er en kage der kan varieres til mange formål og er oplagt at lave sammen med børnene her i julen. Ambrosia er en kage på brød dej, som tilsættes frugt og remonce og til denne juleudgave valgte jeg at bruge æbler som havde trukket i kanelsukker, samt abrikosmarmelade. Andre kombinationer af frugt og marmelade kan tilpasse kagen til andre formål, eller man kan f.eks. skifte æbler og abrikos ud med dadler og appelsiner.

Ambrosia
Færdige ambrosia, klar til jul

Ambrosia er en kage der laves som en roulade og herefter hakkes i stykker inden at stykkerne samles til en form for bolle som bages. Princippet kendes f.eks. også fra gulerodsbrud. Alt efter fyldet er det en snasket omgang at arbejde med, men kunne være sjovt for børn at deltage i og det færdige resultat kan blive fint alligevel. Man kan toppe det færdige resultat af ved at drysse flormelis på den når den er kommet ud af ovnen.

Dette er i øvrigt én af de opskrifter jeg lærte på julebagekursus i Meyers madhus.

Jeg prøvede at lade noget af dejen bage som en slags roulade og resten lavede jeg som opskriften foreskriver. I forhold til mit udgangspunkt er nedenstående en ½ opskrift, derfor det halve æg. Jeg kom et helt æg i og dejen var en smule klistret, så kan man leve med det er 1 helt æg fint.

Der bliver omkring 15 ambrosia ud af denne opskrift og det laves bedst på en røremaskine.

Brød dej

  • 2,5 dl sødmælk
  • 25 g gær
  • ½ æg
  • 500 g hvedemel
  • 75 g sukker
  • 8 g salt
  • 5 g stødt kardemomme
  • 75 g smør

Fyld

  • 50 g marcipan – i små stykker
  • 1-2 æbler – i små stykker
  • 50 g abrikosmarmelade
  • 1 æg – til at pensle dejen inden fyldet

Fremgangsmåde

  1. Bland kold mælk med gæren i skålen
  2. Rør ægget ud i mælken
  3. Tilsæt mel, sukker, salt og kardemomme
  4. Rør det hele i 7-8 minutter

Dejen er noget tør i det og min Kitchenaid kæmpede lidt.

  1. Tilsæt smørret i tern, lidt efter lidt som dejen kan optage smørret
  2. Den skal røres i 7-8 min mere – eller indtil den er glat og blank

I begyndelsen er dejen grynet, men efterhånden som smørret bliver arbejdet ind i dejen kan man se, at den bliver mere blank og glat. Min dej var en smule klistret og jeg tror det er det ekstra halve æg jeg kom i.

  1. Lad dejen stå og hæve i 1,5 time – lunt og med et klæde over
  2. Slå dejen ned og pak den ind i film og læg den i køleskabet 1 time

Dejen fortsætter med at hæve inde i køleskabet og de gange jeg har brugt denne opskrift har dejen normalt fundet en vej ud af min film, men man kan godt frygte lidt, at hele pakken eksploderer inde i køleskabet.

Tag dejen ud af køleskabet og pak den ud af filmen

  1. Dejen skal nu rulles ud på et meldrysset bord, eller en silokonemåtte til et rektangel på 30 x 60 cm
  2. Pisk ægget sammen og pensl dejen med ægget
  3. Fordel fyldet, i dette tilfælde marcipan, æble og abrikosmarmelade ud over dejen
  4. Rul dejen sammen til en roulade
  5. Skær eller hak dejen i skiver på 1 cm bredde
  6. Skær eller hak skiverne ud i stykker på 1 x 1 cm
  7. Tag dej fra til den størrelse ambrosia du ønsker og saml den lidt sammen, uden at ælte den
  8. Sæt den på en bageplade til hævning en times tid
  9. Bag dem i 12-14 min på 175 grader på varmluft
  10. Lad dem køle af på en rist

Når jeg skal rulle dej ud til en bestemt størrelse, plejer jeg at bruge hænderne og starte med at få dejen ud i en form som passer til det ene mål. I denne opskrift holdt jeg dejen i hænderne og trak i den til den var omkring 30 cm på den ene led og måske 10-15 cm på den anden led. Herefter der det min erfaring, at det er meget nemmere at få rullet dejen ud til den rigtige størrelse.

Ambrosia
Ambrosia, rullet ud – fin og blank dej

Som fyld har jeg bl.a. valgt æbler, der blev skåret i små tern og derefter blandet med kanelsukker. Det stod og trak et par timer. Det bliver ret fugtigt, så det kan betale sig at si væden fra inden at det kommer på dejen.

Ambrosia
Ambrosia klar til at blive rullet

Det hele er lidt levende og snasket når man skal skære eller hakke dejen ud. Jeg brugte min plastikspartel til først at skære skiverne ud og herefter fra den anden side skære på den anden led. Når det hele er skåret i stykker, skal man bare have en god håndfuld ud, som man samler lidt sammen og lægge over på bagepladen. Man bestemmer selv hvor fint eller hvor højt det skal være.

Ambrosia
Ambrosia klar til næste findeling

 

 

 

 

 

 

Ambrosia
Ambrosia, hakket ud

 

 

 

 

 

 

Jeg har endnu ikke set om det var en god ide, at bage noget af den som roulade, men jeg skal nok skrive om det på min facebookside når det sker.

Ambrosia
Færdige ambrosia, klar til jul

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.