Blåbær ambrosia

Blåbær ambrosia er en kage der smager utrolig godt, er relativt let og som kan varieres hvis man ønsker at bruge andet fyld.

Blåbær ambrosia
Blåbær ambrosia

Blåbær ambrosia er en hvededej tilsat hjemmelavet blåbær sirup, der laves som en roulade. Herefter hakkes dejen i stykker inden at stykkerne samles til en form for bolle som bages. Princippet kendes f.eks. også fra gulerodsbrud. Alt efter fyldet er det en snasket omgang at arbejde med. Fyldet i blåbær ambrosia, blåbær og blåbærremonce flyder lidt ud når de bages, men jeg synes alligevel at det er besværet værd. Man kan toppe det færdige resultat af ved at drysse flormelis eller perlesukker på dem når de er kommet ud af ovnen.

Der bliver omkring 18 ambrosia ud af denne opskrift og det laves bedst på en røremaskine.

Brød dej

  • 0,4 dl sødmælk – kold
  • 40 g gær
  • 1 æg
  • 800 g hvedemel
  • 120 g rørsukker
  • 8 g salt
  • 12 g stødt kardemomme
  • 120 g smør – tilsættes senere

Blåbær sirup

  • 400 g blåbær – frosne
  • 150 g rørsukker
  • 1 stang vanilje

Remonce

  • 120 g marcipan
  • 120 g smør
  • 120 g sukker
  • Blåbær sirup – tilsættes til sidst

Fremgangsmåde

  1. Bland kold mælk med gæren i skålen
  2. Rør ægget ud i mælken
  3. Tilsæt mel, sukker, salt og kardemomme
  4. Rør det hele i 5 minutter

Dejen er noget tør i det og min Kitchenaid kæmpede lidt.

  1. Tilsæt smørret i tern, lidt efter lidt som dejen kan optage smørret
  2. Den skal røres i 5 min mere – eller indtil den er glat og blank

I begyndelsen er dejen grynet, men efterhånden som smørret bliver arbejdet ind i dejen kan man se, at den bliver mere blank og glat. Min dej var en smule klistret, men den er til at arbejde med senere alligevel.

  1. Lad dejen stå og hæve i 1,5 time – lunt og med et klæde over

Gå straks i gang med blåbærsirup, da den skal køle ned. Blåbær sirup kan også laves inden at dejen laves.

  1. Slå dejen ned og pak den ind i film og læg den i køleskabet 1 time

Dejen fortsætter med at hæve inde i køleskabet og de gange jeg har brugt denne opskrift har dejen normalt fundet en vej ud af min film, men man kan godt frygte lidt, at hele pakken eksploderer inde i køleskabet.

Blåbær ambrosia
Efter anden hævning i køleskabet

Blåbær sirup

  1. Tænd ovnen på 200 grader
  2. Hæld blåbær, sukker og den flækkede vaniljestang i et ildfast fad
Blåbær ambrosia
Klar til at komme i ovnen
  1. Lad det stå i ovnen i 25 minutter, men rør i det halvvejs
Blåbær ambrosia
Lige ud af ovnen
  1. Tag det ud af ovnen og hælde det i en sigte, som løber ned i en mindre gryde – lad dem stå her i 20 minutters tid
  2. Hæld blåbærrene i en bøtte og sæt på køl
  3. Skrab vaniljekornene ud i blåbærsiruppen
  4. Tænd op under gryden og varm det op under jævnlig omrøring
  5. Det skal koges godt igennem og nå 110 grader
  6. Hæld massen i en bøtte og sæt på køl

Remonce

  1. Bland marcipan, sukker og smør i en skål
  2. Rør det sammen til en ensartet masse med en håndpisker, i hånden eller på røremaskinen
  3. Tilsæt blåbær sirup når den er kølet af

Tilbage til dejen, som nu har hævet 1,5 timer på køkkenbordet og mindst 1 time i køleskabet

  1. Tag dejen ud af køleskabet og pak den ud af filmen
  2. Dejen skal nu rulles ud på et meldrysset bord, eller en silokonemåtte til et rektangel på 30 x 60 cm
  3. Pisk ægget sammen og pensl dejen med ægget
  4. Fordel remoncen på hele dejen og fordel blåbærrene bagefter
Blåbær ambrosia
Remonce og blåbær er lagt på dejen, nu skal den rulles
  1. Rul dejen sammen til en roulade
  2. Skær eller hak dejen i skiver på 1 cm bredde
Blåbær ambrosia
Ved at blive skåret ud
  1. Skær eller hak skiverne ud i stykker på 1 x 1 cm

Blåbær ambrosia

  1. Tag dej fra til den størrelse ambrosia du ønsker og saml den lidt sammen, uden at ælte den
Blåbær ambrosia
Klar til sidste hævning
  1. Sæt den på en bageplade til hævning en times tid
  2. Bag dem i 12-14 min på 190 grader på varmluft
  3. Lad dem køle af på en rist

Når jeg skal rulle dej ud til en bestemt størrelse, plejer jeg at bruge hænderne og starte med at få dejen ud i en form som passer til det ene mål. I denne opskrift holdt jeg dejen i hænderne og trak i den til den var omkring 30 cm på den ene led og måske 10-15 cm på den anden led. Herefter der det min erfaring, at det er meget nemmere at få rullet dejen ud til den rigtige størrelse.

Det valgte fyld i blåbær ambrosia kommer fra når jeg laver blåbærsnurrer (Kanelsnegle med blåbær fyld) Det løber lidt ud når de bages, da der er mindre til at holde på det end der er i sneglene. Et alternativ kan være æbler, der blev skåret i små tern og derefter blandet med kanelsukker. De skal stå og trække et par timer. Det bliver ret fugtigt, så det kan betale sig at si væden fra inden at det kommer på dejen.

Det hele er lidt levende og snasket når man skal skære eller hakke dejen ud. Jeg brugte min plastikspartel til først at skære skiverne ud og herefter fra den anden side skære på den anden led. Når det hele er skåret i stykker, skal man bare have en god håndfuld ud, som man samler lidt sammen og lægge over på bagepladen. Man bestemmer selv hvor fint eller hvor højt det skal være. Man skal trykke dem lidt sammen, da de ellers godt kan flyde lidt ud når de hæver sidste gang.

Hvis du har en god ide til fyld i disse, så skriv gerne på min facebookside

Blåbær ambrosia
Lige ud af ovnen – de er lidt flydt ud

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.