St. Patricks day boller

St. Patrick er en biskop fra Irland der levede i det 5. århundrede og er ikke noget vi fejrer ret meget i Danmark. Det gør man dog i den engelsktalende del af verden og efter at have oplevet St. Patricks day i USA et par gange og oplevet hvordan ALT skal være grønt, ville jeg lave en gang boller …. Som er grønne…. St. Patricks day er i øvrigt d. 17.3.

St Patricks day boller
St Patricks day boller

Farver har det med at fortælle vores hjerne noget om det vi spiser og det er helt forkert at kigge på grønne boller og opleve at de rent faktisk smager af … boller. Samme gælder, at mørkt brød virker mere sundt end lyst brød, uagtet at man med f.eks. maltmel, kan ”farve” lyst brød mørkere uden at det bliver sundere.

Allerede da dejen blev lavet ville min hjerne have at det skulle være modellervoks og reagerede over at følelsen ved at røre dejen ikke var som modellervoks. Nu hvor bollerne er bagt vil hjernen have at de har en mere sød smag, sådan noget pistache eller tilsvarende, men nej. Dette er almindelige boller, som smager af almindelige boller, de er bare grønne. Det er dog nogle ret gode boller synes jeg.

Der bliver 14 boller ud af denne opskrift og de er lavet på en røremaskine.

Dej

  • 500 g vand – 5 dl – lunkent
  • 20 g gær
  • 400 g hvedemel
  • 300 g manitobamel
  • 15 g salt
  • 1 flaske grøn frugtfarve (38 ml)

Fremgangsmåde

  1. Bland vand og gær og hæld det i skålen til røremaskinen
  2. Tilsæt mel, salt
  3. Tip skålen lidt, så væden er tydelig og hæld flasken med frugtfarve ned i skålen
  4. Rør det sammen i 3 min ved lav hastighed
  5. Ælt i 5 minutter ved mellem hastighed til dejen slipper siderne og er nogenlunde glat
  6. Sæt dejen til hævning i 1,5 timer
  7. Alt efter størrelsen af røreskålen, skal dejen evt over i en større skål/bøtte, så den har plads til at hæve

Hvis dejen ikke rigtig er samlet omkring dejkrogen og har slu0ppet siderne når de sidste 5 min er ved at være gået, så sæt hastigheden op på maks i 1-2 minutter, så burde dejen få det sidste. Dejen bør ende op med stort set kun at være omkring dejkrogen.

  1. Hæld dejen ud på et meldrysset borg og glat den ud til en form for firkant
  2. Hold overfladen fri for mel og fold dejen ind over sig selv
  3. Børst mel væk og fold den igen på den anden led
  4. Hvis muligt, så fold dejen nogle flere gange ind over sig selv, men husk at børste mel væk
  5. Form dejen til en ensartet masse og skær stykker af dej ud på ca 100 g og form dem til boller, eller sikre at de er nogenlunde firkantet
  6. Lad det hæve 2 time yderligere med et klæde over

Foldning af dejen er for at stramme den op og give den mulighed for at hæve yderligere op når bollerne er formet.

St Patricks day boller
Ja, det ligner modellervoks

Når man er klar til at lave bollerne er der nogle veje at gå. I mit tilfælde delte jeg dejen i nogle relativt tykke skiver, for at få nogle lidt fladere, men rimelig firkantede boller. Jeg gjorde ikke yderligere ved dejen udover at veje den og sikre, at de alle vejer omkring 100 g, samt at presse dem lidt så de blev nogenlunde firkantet.

  1. Tænd ovnen på 240 grader
  2. Drys bollerne med mel, eller sprøjt dem med vand
  3. Bag dem i 5 minutter
  4. Skru ned til 220 grader
  5. Bag dem i yderligere 8-9, så de får 13-14 minutter i alt
  6. Køl dem af på en rist

Det er lidt svært at se hvornår disse grønne boller er færdige, men de bliver lidt brune gennem det grønne.

Hvis man ikke lige markerer St. Patricks day, så vække disse boller bare opsigt og smil, så lav dem til en festlig lejlighed.

Har du spørgsmål eller kommentarer, kan de skrives her på siden, eller på min facebookside.

St Patricks day boller
St Patricks day boller

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.