Sandwichbrød på kamut

Her er en alternativ opskrift på sandwichbrød, bagt på hvedesorten kamut. Opskriften indeholder masser af væske og det giver basis for nogle store, men lette og luftige sandwichbrød. Disse sandwichbrød er gode som madpakkeboller, eller til en skovtur, da de er store og flade og ikke bare er en tyk bolle man skal spise sig igennem for at nå pålægget.

Sandwichbrød på kamut
Sandwichbrød på kamut

Kamut mel er en sort af hvede som stammer fra Egypten, eller Mellemøsten et sted. Man mener at den kan spores mange tusind år tilbage og da man på et tidspunkt er begyndt at forædle den hvedesort vi i dag kalder hvedemel, er denne forblevet meget mere original. Det er en hvedesort med et meget højt protein indhold, helt på højde med manitobamel, men med mindre gluten end hvede. Kamut er egentlig et brand, registreret af en virksomhed i USA. Historien går på, at en amerikansk soldat købte 36 kerner i 1949 med en historie om at de kom fra en af pyramiderne. Han sendte dem hjem til USA hvor faderen, som var bonde plantede dem og dyrkede dem op til en produktion. Det blev dog ikke noget hit, men i slut firserne blev det taget op igen og markedsført som kamut.

Jeg har set mange steder, at folk som normalt har svært ved at tåle brød på hvedemel, pga gluten, har mindre gener hvis brødet er lavet på kamut. Fordi kamut indeholder mindre gluten får man nogle noget kompakte brød hvis man bager på ren kamut. Lidt det samme som hvis man bager på 100% durum.

Denne opskrift indeholder også manitobamel, men hvedemel kan også bruges.

Jeg brugte en røremaskine til dejen, men den kan også æltes i hånden. Jeg lavede 8 sandwichbød og 8 boller ud af denne portion.

Dej

  • 850 g vand – lunkent
  • 20 g gær – hvis du ikke har surdej, så brug 30g
  • 150 g surdej
  • 600 g kamut mel
  • 400 g manitoba mel
  • 70 g hvedeklid
  • 21 g salt

Fremgangsmåde

  1. Bland gæren i det lunkne vand og hæld det i skålen
  2. Tilsæt surdejen
  3. Tilsæt de to slags mel og hvedeklid
  4. Rør dejen i 3 min på lav hastighed
  5. Hæld saltet ud på toppen og lad det stå i 10 min
  6. Rør det hele sammen i 1 min på lav hastighed – til saltet ikke flyver ud når hastigheden sættes op
  7. Rør det i 4 min på mellem hastighed
  8. Rør det i 3 min på høj hastighed

Dejen skal ende op med at slippe siderne og den er elastisk.

  1. Lad dejen hæve i 2 timer på køkkenbordet
  2. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord
  3. Fold dejen ind over sig selv – én side ad gangen, vend dejen en halv omgang og gentag. Gentag til dejen ikke kan foldes mere
  4. Form dejen til en pølse
  5. Lad dejen hvile i 15 min på et fugtigt klæde over
  6. Skær dejen ud i de størrelser du ønsker

Jeg lavede både flade sandwichbrød og nogle lidt flade boller. Jeg vejede 175 g dej af til hvert sandwichbrød og 120 g af til bollerne.

Sandwichbrød på kamut
Brød lavet om til sandwichbrød klar til anden hævning. De er vejet af til 175g alle sammen, for at få dem ensartet
  1. For sandwichbrødene foldes dejen over sig selv et par gange og formes til et rektangel. Ca 1 cm høj. Fol den en enkelt gang på den lange led og tryk kanterne sammen
  2. Form brødet så det er ensartet og sæt det til hævning på en bageplade
Sandwichbrød på kamut
Brødene klar til anden hævning
  1. Sæt brødene på en bageplade og lad dem hæve yderligere 1-2 timer med et fugtigt klæde over
  2. Tænd ovnen på 250 grader og sæt gerne en pizza sten i ovnen
  3. Drys brødene med mel, eller sprøjt dem med vand og sæt dem i ovnen
  4. Skru ned til 230 grader og bag dem i 16-.17 minutter
  5. Køl dem af på en rist

Punktet med at lade dejen hvile undervejs er fordi at alle glutenstrenge bliver strukket godt og grundigt når den foldes og da man skal arbejde videre med dejen for at forme brødene, så hjælper det lige at lade den hvile og blive mere brød at arbejde med.

Om man drysser dem med mel, majsmel, eller vand er mest en smagssag. Sprayer man vand på brødene bliver de normalt lidt mørkere i ovnen end hvis det er mel. Til disse brød vil jeg gerne have en godt og kraftig skorpe og der er vand bedst.

Du kan også følge med på min facebook side, eller skrive kommentarer til brødet der.

Sandwichbrød på kamut
Sandwichbrød på kamut

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.