Løgbrud med græskarkerner

Denne snack bolle er nok mest kendt som gulerodsbrud, men tilsætter man hakkede løg og græskarkerner, får man en rigtig lækker boller der kan bruges til mad, eller som en alternativ snack om eftermiddagen. Man kan også tilsætte gulerødder og solsikkekerner og man har en snack mange børn kan lide.

Gulerodsbrud - løgbrud
Gulerodsbrud

Ordet brud kommer fra, at man kan bryde bollen fra hinanden som man spiser den. Man må også gerne bide af den, men da bollen er sammensat af små dejstykker, kan den også nemt tages fra hinanden som man spiser den. Når man lavet et brud, laver man først dejen og hæver den, ruller den ud som en pizza, lægger fyld på, ruller den som en roulade og så hakker man det hele i stykker inden at man samler en klump dej til en boller der så hæver yderligere og bages.

Billederne i denne opskrift er vist med gulerødder og solsikkekerner, men jeg synes at dem med løg er mere spændende og da jeg bagte dem med løg til et selskab havde jeg ikke mulighed for at tage billeder imens.

Der bliver 12-16 brud ud af denne opskrift og den laves bedst på en røremaskine

Opskrift

  • 50 g gær
  • 5 dl mælk – gerne sødmælk og kold
  • 1 kg hvedemel
  • 75 g sukker
  • 15 g salt
  • 100 g smør i tern – tilsættes senere

Fyld

  • 2 små eller et stort fint hakket løg
  • 65 g græskarkerner
  • 2 æg

Fremgangsmåde

  1. Bland mælk og gær og hæld det i røremaskinen
  2. Tilsæt mel, sukker og salt
  3. Rør det hele sammen i 7-8 minutter
  4. Tilsæt smør
  5. Rør det yderligere i 7-8 min
  6. Lad dejen hæve i 1,5 time
  7. Slå dejen ned og pak den ind i film og læg den i køleskabet i mindst 1 time
  8. Skræl løgene og hak dem relativt fint. De skal ikke være for små, men heller ikke hele løgringe
  9. Slå to æg ud i en skål og tilsæt løg og græskarkerner – rør det hele sammen

For jer der har en kitchenaid røremaskine som jeg har, så husk at 1 kg mel ikke er optimalt, så der kommer et bedre resultat ved 800 g mel og tilsvarende lavere mængder af de andre ting. Hvis man gerne vil brug 1 kg mel, så kan jeg anbefale at røre det nogle minutter og så dele portionen i to og røre det hver for sig.

Dejen hæver en del op pga den store mængde gær og når den pakkes ind i film om kommer i køleskabet, vil dejen ofte finde en vej ud, eller som jeg har oplevet, at filmen sprækker. Hav det for øje, så dejen ikke ligger klods op af andre ting.

Gulerodsbrud - løgbrud
Dejen efter hævning i køleskab – den fandt en vej ud af filmen
  1. Når dejen er hævet anden gang tages den ud af køleskabet og lægges på et meldrysset bord
  2. Dejen rulles ud som et rektangel – tykkelsen er ikke så vigtig, men ikke for tynd
  3. Hæld fyldet ud på dejen til et jævnt lag. Er der for lidt, kan der laves mere – det er ikke så afgørende
  4. Rul dejen sammen til en roulade
  5. Med din dejskraber, eller en kniv – skær rouladen i skiver på 1-2 cm tykkelse
  6. Fortsæt med at skære dejen ud, denne gang på den lange led, så hele rouladen bliver delt i 3-4 ”skiver” på den lange led
  7. Med en dejskraber samles dej og fyld til ca hakkebøf størrelse og de lægges på et stykke bagepapir med afstand
  8. Lad brudene hæve i 1-2 timer
  9. Tænd ovnen på 220 grader
  10. Bag dem i ca 15 min til de er gyldne
  11. Lad dem køle af på en rist
Gulerodsbrud - løgbrud
Efter dejen er hakket i stykker og klar til at blive formet

Tanken med at dejen skæres i stykker er, at man kan samle nogle uens stykker dej og fyld og samle dem til brud som bages. Det er ikke så vigtigt hvor stor dejen rulles ud eller hvor stor rouladen bliver, bare man får den hakket eller skåret ud i små stykker. Hvis ikke dejen er helt jævnt rullet eller skåret første gang, kan større stykker dej bare skæres ud i mindre stykker, så alle firkanter af dej enden op i omkring 1-2 cm på hver led. Pga æg i fyldet er det hele en klistret omgang at arbejde med. Når hele dejen er skåret op er det bare at samle en portion dejklumper og fyld sammen og sætte den over på bagepladen. Der skal ikke trykkes sammen til en bolle, egentlig bare flyttes over på bagepladen. Det er en god ide, at sikre, at alle brudene er nogenlunde lige store og at de er ca lige høje, så der er størst chance for at de bages jævnt og ensartet.

Gulerodsbrud - løgbrud
Klar til sidste hævning

Man kan også lave denne dej ved at lave en fordybning i dejen og hælde fyldet ned, lukke det og hakke det i stykker. Det gjorde jeg da jeg tog disse billeder, men jeg synes der er for besværligt, så jeg vil anbefale at man bruger metoden med at lave en roulade der hakkes i stykker i stedet. Man kan dog se, når al dejen er hakket i stykker og hvor store stykkerne skal være.

Gulerodsbrud - løgbrud
Fyldet tilsat
Gulerodsbrud - løgbrud
Fyldet er pakket ind i dejen og nu skal den skæres i stykker

Hvis man vil bruge gulerødder skal der bruges 4-5 gulerødder, som er revet og så 100 g solsikkekerner, eller hvad man ellers vil tilsætte. Rosiner kunne også være et godt bud sammen med gulerødderne, eller små æblestykker.

Skriv gerne på min facebookside om hvad du kommer i denne opskrift.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.