Hveder

Hveder er en klassisk spise som smager helt utrolig godt, men vi spiser dem generelt kun én gang om året, aftenen inden st. bededag. Jeg kan kun anbefale at man bager disse dejlige boller af og til. Husk at denne opskrift bruger fordej. Fordejen laves dagen før og opskriften findes her.

hveder
Færdige hveder

Dej skal grundlæggende røres til den er glat og smidig, hvilket oftest er nemmest i en røremaskine- Min røremaskine er i stykker, så det blev gjort i hånden. Jeg har aldrig forstået hvordan man kan ælte dej med en ske, så jeg bruger hånden. I begyndelsen handler det bare om at få dejen til at hænge sammen, men når den rimelig hænger sammen, så går jeg over til en foldeteknik. Grundlæggende, så trækker jeg en del af dejen opad og lægger den ned over resten, drejer skålen ca ¼ del og gentager øvelsen. Jeg laver en video på den en dag, da det efter min mening er en meget effektiv måde at få æltet dejen på.

Når det er hveder, må resultatet gerne være lidt finere end de alm boller, så skålen blev drejet en hel del gange indtil glutenstrengene begyndte at hænge sammen og dejen både blev smidig og glat.

Før starten

Før start

Opskriften:

 • 2½ dl lunkent vand
 • 2½ dl lunken mælk
 • 20 g gær
 • 2 æg
 • 15 g havsalt
 • 50 g rørsukker
 • 10 g kardemommekapsler
 • ca. 1–1,2 kg hvedemel
 • Fordej, fra dagen før
 • 50 g blødt smør
 • Hæves 2 timer og så 2-3 timer
 • Bages ved 220 grader i 12-15 minutter

Vand, mælk, gær, æg, salt og sukker starter med at blive rørt sammen. Så kommer kardemomme og mel, samt fordejen (Billede herunder).

Fordej

Ælt det sammen og slut af med smørret. Smørret skal være blødt og ælt ikke alt for meget, da det ellers kan være svært at få smørret æltet ind i dejen og det hjælper rigtig meget hvis smørret er rigtig blødt.

Hvis dejen laves på røremaskine, så rør dejen samlet i 6 min, tilsæt smør og rør i 2-3 min mere, til den er glat.

Inden første hævning

Når dejen er klar, så skal den hæve i 2 timer.

Efter første hævning

Rul den ud til en pølse og skær dejen op i boller. Jeg lagde ikke bare dejen op i fadene, men brugte lidt tid på at stramme hver enkelt bolle op. Jeg laver en video om denne teknik en dag. Der skal blive ca 20 stk. Jeg fik kun lavet 16. Sæt dem i en bradepande eller to på bagepapir, ikke for tæt, da de skal have plads til først at hæve og bagefter hæve helt sammen. Lad dem hæve 2-3 timer.

Som der ofte står i opskrifter, så skal dej hæve til dobbelt størrelse, men min erfaring er, at dej kun hver så længe, at der er kanten rundt om det, så alt efter højden på f.eks. bradepanden, så stopper dejen med at hæve når den er nået lidt over kanten. Så jeg tager det med 2-3 timer som en retningslinje og når de er hævet op til kanten, så bager jeg dem. For at tale imod dette princip, så udvikler brød mere smag når det hæver længe, men i denne form for brød, hvor der alt andet lige er en hel del gær og det derfor hæver forholdsvis hurtigt op, der går jeg efter princippet om at den er færdig når dejen rammer kanten.

Bag dem i en ovn på 220 grader i 12-15 minutter

Første runde ud af ovnen

Jeg bagte i to størrelser fade. Den ovenover på 6 hveder, der brugte jeg min vandforstøver, så overfladen var våd inden de kom i ovnen og den større gruppe, der bagte jeg dem bare. Som det måske kan ses, så bliver de noget mere mørke når der kommer vand, det kan jeg ikke anbefale.

Årets resultat

Hvis man gerne vil se den fulde vejledning, kan opskriften findes på Meyers hjemmeside.

Hvis du har kommentarer til denne opskrift, så skriv dem gerne på min facebookside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.