Grydebrød med øl

Grydebrød med øl er et super nemt brød at lave og det er næsten umuligt ikke at få et godt resultat ud af. Det skal stort set ikke æltes, det passer sig selv langt det meste af tiden og så smager det faktisk meget godt.

Grydebrød
Grydebrød med øl

Grydebrød betyder, at det er bagt i en støbejernsgryde og øl er bare for at give lidt ekstra smag til brødet. Dejen skal stort set ikke æltes, kun en lille smule, til gengæld er det vigtigt, at dejen får tid til at udvikle sig og man skal sætte mindst 8 timer af til hævning og gerne noget mere.

Der bliver ét ret stort brød ud af denne opskrift, så alt efter størrelsen på gryden, skal der overvejes en halv opskrift. Opskriften laves i hånden.

Opskriften

  • 350 g (3,5 dl) koldt vand
  • 20 g gær
  • 250 g (2,5 dl) øl
  • 900 g hvedemel
  • 20 g salt
  • 25 g (2 spks) Hvidvinseddike (kan udelades)

Fremgangsmåde

  1. Rør gæren ud i vandet og tilsæt øl
  2. Hæld det i en stor skål hvor du både kan røre med en ske og dejen kan hæve til dobbelt størrelse
  3. Tilsæt hvedemel og salt – og lav en lille fordybning i melet
  4. Hæld hvidvinseddiken op i fordybningen i melet
  5. Rør det sammen med en ske og start med at få eddiken fordelt i melet inden at det hele røres sammen

Dejen skal bare røres sammen til den er en sammenhængende masse. Det tager ikke mere end 1 minut, for den skal ikke være ensartet, eller uden klumper, bare den er ensartet, som i at der ikke er løst mel, eller væske.

Grydebrød
Ingredienser er rørt sammen, klar til første hævning
  1. Dæk skålen med et låg eller film og sæt den på køkkenbordet i 6-8 timer, eller til dejen er mindst hævet til dobbelt størrelse.

Man kan også lade dejen stå ude på køkkenbordet en times tid og så sætte den i køleskabet til dagen efter, forudsat at dejen så får mere end 8 timer at hæve i, inde i køleskabet. Dejen kan godt stå i køleskabet i 24 timer.

Øl og eddike er med til at give smag til brødet og kan som sådan erstattes med vand. Hvis man ikke vil drikke eller hælde resten af øllen ud, kan man godt bruge hele øllen og så tilsvarende mindre vand, bare der er 600 g væske eller 6 dl. Primær grund til at angive væske i gram og ikke i deciliter er, at det er langt mere nøjagtigt at veje væske af, fremfor at måle.

Eddiken skal fordeles i melet og ikke i den anden væske for ikke at påvirke gæren alt for meget.

  1. Når dejen har hævet, hældes ud på et let meldrysset bord
  2. Fold dejen 3-4 gange, så den strammes op og brug en spartel til at stramme den op mens den samtidig bliver rund (forklaring bagefter) – Dejen skal ikke æltes her, bare strammes op
  3. Grydebrød
    Dejen efter første hævning, klar til at blive strammet op

    Grydebrød
    Dejen efter den er strammet op, klar til anden hævning
  4. Læg dejen på et stykke bagepapir og læg den ned i gryden med det samme
  5. Læg låget på og sæt gryden på køkkenbordet i 1,5 til 2 timer – indtil at den er et par cm fra kanten af gryden
Grydebrød
Efter anden hævning. overfladen sprayet med vand, nu skal den bare skæres inden bagning

Opstramning af dej med en spartel, så den bliver rund er en væsentlig ting i dels at få dejen rund, men også at få skabt en stram overflade på dejen, så den hæver flot op. Når dejen er hældt ud på bordet som er drysset med mel, foldes den nogle gange, men sørg for at børste melet væk der hvor dejen foldes.

Er man højrehåndet, sørger man for at have noget mel på venstre hånd og så holder man på dejen er sted. Med højre hånd, skubber man spartlen ind under dejen på den modsatte side af venstre hånd. Inden at man tager spartlen ud igen, drejer begge hænder dejen ¼ omgang og man gentager. Sådan fortsætter man til man er tilfreds og ender med at have en rimelig rund kugle hvor dejen står stram og fin.

Ideen er, at man skubber en smule dej ind under klumpen hver gang og dermed strammer siden op. Når der gentages en del gange om man samtidig drejer klumpen rundt, ender man normalt med en rund kugle som er stram. En udfordring er at dejen kan klistre, enten til spartlen eller til hånden. Løsningen er mere mel, men overdriv ikke. Formålet er ikke at skubbe en masse mel ind i dejen, blot at den ikke klistre til hånd eller spartel. Når man har lært teknikken, går det ret stærkt med at stramme dejen op på den måde.

Teknikken kan også bruges til boller, men her er der også andre muligheder for opstramning.

  1. Når man er klar til at bage, tages låget af og der skæres nogle dybe ridser i dejen med en skarp kniv. Skær lidt ad gangen, så dejen ikke presses sammen
  2. Tænd ovnen på 240 grader og sæt gryden ind i ovnen mens den varmer op
  3. Gryden skal have låget på og skal stå derinde i 30 min i alt
  4. Efter 30 min skrues temperaturen ned til 200 grader og låget tages af (pas på, for det er virkelig varmt) Brødet er normalt hævet lidt mere op og er ret lyst på dette tidspunkt
  5. Bag i 25-40 minutter
  6. Mål temperaturen på brødet med et termometer, så du ved hvornår brødet er færdigt (99 grader)
  7. Hæld det ud af gryden og køl det af på en rist

Det er altid træls når der ikke er præcise tider på opskrifter, som når brødet skal bages de sidste 25-40 minutter. Årsagen er, at ovne ikke er ens og støbejernsgryder er ikke ens og derfor er det ikke til at vide på forhånd hvor længe brødet skal bages i lige netop din ovn. Det kan være at den er længe om at varme op, eller super hurtig osv. Når de 25 er gået, sæt et termometer i brødet og mål temperaturen ind i midten. Temperaturen skal nå 99 grader, så er brødet færdigt. Pas dog på, da gryden er super varm.

Hvis temperaturen ikke vil nå de 99 grader og du synes at der er ved at blive mørkt, så tag det ud af gryden og læg det ind i ovnen, f.eks. på hovedet.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem herunder, eller på min facebookside.

Grydebrød
Grydebrød med øl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.